En mataffär inför "långsamma" kassor där ensamma äldre människor kan prata med personalen - TittaPaVideon.se
x
En mataffär inför "långsamma" kassor…
Katten följer sin 7-åriga matte till busshållplatsen och väntar på att hon åker till skolan 14 personer med otur som gärna hade velat att klockan hade tickat lite snabbare den dagen

En mataffär inför "långsamma" kassor där ensamma äldre människor kan prata med personalen

11 Oktober 2021 • Av sofia
3.284
Advertisement

Alla är inte medvetna om detta, men en stor del av vår äldre befolkning lider av ensamhet. De vuxna barnen kan ha lämnat hemmet sedan en tid tillbaka och bildat egen familj och lämnat sina föräldrar i en viss ålder "ensamma" i en annan stad, utan att besöka dem särskilt ofta. Och i dessa fall tar ensamheten över och man kan ju undra om barn och barnbarn nästan aldrig kommer att besöka dem, vem ska då dessa människor som uppoffrat hela sitt liv för oss spendera sin tid med? En holländsk stormarknadskedja har startat ett extraordinärt initiativ.

via: Jumbo
image: Jumbo

Den nederländska stormarknadskedjan vid namn Jumbo har lanserat ett initiativ för att bekämpa ensamheten hos sina äldre kunder på ett riktigt genialiskt sätt och som vi hoppas så småningom kommer att få fäste i andra länder runt om i världen. Idén har fått namnet "Kletskassa" och föddes sommaren 2019 i en Jumbo-butik i staden Vlijmen och har fått så stor framgång att den snart kommer att införas även på andra butiker i kedjan.

image: Jumbo

Så fungerar detta initiativ enligt Colette Cloosterman-van Eerd som är vd för kedjan: "Många människor, särskilt äldre, känner sig ibland ensamma. Som familjeföretag och stormarknadskedjor har vi en central roll i samhället. Våra butiker är en viktig mötesplats för många människor och vi vill identifiera och minska ensamheten. Vi gör detta på olika sätt, bland annat med våra så kallade Kletskassas. Vi är stolta över att många av våra kassörer tycker om att sitta bakom en av dessa De stöder initiativet och vill hjälpa människor att skapa verklig kontakt med dem av genuint intresse. Det är en liten gest, men en väldigt dyrbar sådan, särskilt i en värld som digitaliseras och blir snabbare och snabbare."

Praktiskt taget finns det i vissa Jumbo -stormarknader speciella kassörer som inte bara utbildas i att kontrollera priset på de produkter som köpts av äldre kunder och sedan kontrollera att de betalar för dem, utan de har också i uppgift att prata med dem och underhålla dem så länge de vill vara kvar för att känna sig lite mindre ensamma och, varför inte, roa dem lite.

Advertisement
image: Jumbo

När allt kommer omkring, om de inte har någon att anförtro sig åt, kan dessa små vardagliga gester verkligen göra stor skillnad. Grattis till detta geniala initiativ som vi hoppas kommer att sprida sig även till andra mataffärer runt om i världen som vill följa i deras fotspår.

Ingen äldre människa förtjänar att behöva leva sina sista år i ensamhet, så låt oss försöka göra någonting!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack