Att lämna laddaren i uttaget kan vara farligt - det här är några av de vanligaste riskerna - TittaPaVideon.se
x
Att lämna laddaren i uttaget kan vara…
En mamma i svårighet ber sin dotter som jobbar om hjälp, men definieras som: En 25-årig rörelsehindrad kille får sitt första jobb:

Att lämna laddaren i uttaget kan vara farligt - det här är några av de vanligaste riskerna

04 Oktober 2021 • Av sofia
1.477
Advertisement

Vi lever nu för tiden alla praktiskt taget anslutna till vår smartphone eller framför den upplysta skärmen på vår dator, för arbete eller helt enkelt bara för underhållning. Dessa elektroniska enheter har en grundläggande sak gemensamt och det är att när man har använt dem laddas deras interna batteri ur och du måste därför koppla in en sladd som ansluts till den första tillgängliga kontakten i huset. Hur många gånger har du glömt kvar laddaren i kontakten när den inte längre är kopplad till en enhet? Det har förmodligen hänt oss alla många gånger, men det är något vi bör se upp med av många skäl...

Först och främst kan en laddare som är inkopplad utan att ladda någon enhet vara farlig av olika skäl och vissa av dem är kanske inte helt självklara. Att lämna laddaren ansluten till eluttaget när det inte finns någon dator eller smartphone att ladda är inget vi rekommenderar, först och främst eftersom den kan överhettas och sluta fungera med tidens gång, men det är inte allt.

Några av de laddare som finns på marknaden, vanligtvis de billigare varianterna, uppfyller inte de säkerhetskrav och standarder som finns när det gäller elsäkerhet. Några av dessa "ofullkomliga" modeller isolerar inte ingången och utgången på laddaren som de borde, vilket kan orsaka kortslutning, farliga elektriska stötar eller bränder i hemmet bortsett från risken för energisvinn.

image: Piqsels

Att lämna laddaren ansluten till uttaget utan någon enhet ikopplad kan vara en av orsakerna till ett onödigt slöseri med energi för om än i mindre utsträckning förbrukar laddaren fortfarande elektricitet. Kom ihåg att vilken laddare som helst kan förbruka den elektriska strömmen som kommer ut ur uttaget även när den inte är ansluten till exempelvis en mobiltelefonen eller en bärbar dator. Ett inte direkt obetydligt problem, med tanke på att energiförbrukningen också påverkar miljön kraftigt. Så vad kan man då göra för att undvika detta?

I verkligheten är det enklare än det kanske verkar vid första ögonkastet. Vi borde alla vidta försiktighetsåtgärder och ägna mer uppmärksamhet åt hur vi använder batteriet i våra elektroniska enheter för att undvika att ansluta smartphones och bärbara datorer till eluttaget för ofta med laddaren. När vi sedan har laddat färdigt dem, låt oss då minnas att koppla bort inte bara enheten från sladden, utan även laddaren från eluttaget!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack