"Min dotter med Downs syndrom är inget misstag, hon är perfekt! En mammas rörande ord mot alla fördommar - TittaPaVideon.se
x
"Min dotter med Downs syndrom är inget…
Dottern lider av ångest så pappan skriver 690 lappar för att motivera henne och hjälpa henne att hitta sig själv igen

"Min dotter med Downs syndrom är inget misstag, hon är perfekt! En mammas rörande ord mot alla fördommar

28 Augusti 2021 • Av sofia
776
Advertisement

Det är fortfarande en lång väg kvar att gå innan alla människor som drabbas av Downs syndrom accepteras helt och fullt av samhället. Naturligtvis har det under de senaste decennierna skett otroliga framsteg när det gäller acceptans, vård och hjälp för dessa speciella människor, men många tror fortfarande att ett barn eller en människa med Downs syndrom är "ett av naturens misstag". Aldrig har en tanke och åsikt varit mer felaktig och den här mammans rörande ord är ett levande bevis på detta.

I ett vackert inlägg publicerat av Love What Matters berättade Amy om sin erfarenhet med sin dotter med Downs syndrom och med mycket starka ord bröt hon ner alla fördomar mot de människor som lider av det. Lyssna på hennes ord: "Vår dotter Penny fick diagnosen Downs syndrom vid födseln för nästan 14 år sedan. När hon föddes var jag rädd att hon skulle bli avvisad av sina kamrater, lärare, läkare och hela samhället. Men jag fick snart veta att de allra flesta i vårt samhälle är öppna för Penny och personer med Downs syndrom och andra funktionshinder.

Trots alla goda avsikter har människor ofta frågor om Downs syndrom och känner sig lätt obekväma med att ställa sådana frågor. De känner inga personer med Downs syndrom och känner ofta att de inte vet hur de ska välkomna dessa speciella människor. Det saknas ofta något mellan avsikt och handling för många av oss och som ett resultat hamnar Penny ibland utanför vid vissa aktiviteter eller händelser, inte av elakhet, utan för att människor har svårigheter att veta hur de ska ta emot henne."

Advertisement

"Till exempel, när Penny var liten, gick hon på det som kallades för en" inkluderande förskola ", där barn med särskilda behov fick gå tillsammans med sina jämnåriga. Penny var den enda tjejen med Downs syndrom i den klassen. Sedan, när Penny började första klass i New Jersey, rekommenderade skolans ledning ett fristående klassrum där hon skulle vara tillsammans med andra barn med funktionsnedsättningar under hela dagen. Hon skulle erbjudas stöd och få utbildning, men när vi flyttade till Connecticut började Penny i en vanlig första klass, med en stödlärare och flera terapeuter. Som ett resultat av att ha gått i denna skola fick Penny möjligheten att lära sig och växa i samhället tillsammans med sina jämnåriga."

Men budskapet om inkludering handlar om att det sätt som mängden uppför sig mot den funktionshindrade bör vara det rätta sättet att bete sig. Budskapet om inkludering är sammanfattningsvis detta: "Vi skulle vilja att du var här och blev en av oss". Tillhörighet är dock beroende av ödmjukhet. En person är medveten om sina gåvor och erbjuder dem gratis till personen som är utanför, men den "speciella" personen känner också till sina egna behov och begränsningar och tar tacksamt emot gåvorna från personen utanför. Tillhörighet uppstår från en djup önskan att inte bara inkludera "den andra", men om att älska och att bli älskad.

Sann gemenskap handlar inte bara om inkludering. Sann gemenskap är förmågan att både förstå andra människor och att ta emot det vi kan lära oss av varandra genom våra olika identiteter och detta kommer när vi ger av oss själva och tar emot av varandra på ett sätt som förändrar oss alla. Denna känsla av tillhörighet kan odlas i skolor, kyrkor, grupper av vänner och praktiskt taget alla andra strukturer i samhället."

Advertisement

Amys vittnesbörd kan verkligen få oss att fundera över hur lång väg vi fortfarande har kvar att gå innan alla människor med Downs syndrom kan accepteras en gång för alla. Låt oss fundera på det.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack