Att julpynta huset i förväg gör människor mer lyckliga enligt en studie - TittaPaVideon.se
x
Att julpynta huset i förväg gör människor…
En förtidigt född bebis kommer till världen efter bara 5 månaders graviditet, han var liten som en stålmannen-figur Respektlöshet bortom alla gränser - 17 bilder på några av de mest respektlösa kunderna någonsin

Att julpynta huset i förväg gör människor mer lyckliga enligt en studie

29 Oktober 2020 • Av sofia
753
Advertisement

God jul... i förskott! Även om det är flera månader kvar innan årets mest magiska helgdag anländer, medan dina barn väntar med spänning på att öppna presenterna under granen, kanske du plötsligt får lust att plocka fram alla de juldekorationer som du har klämt in i förrådet och att dekorera ditt hem det ljus och den värme som kännetecknar denna högtid. Oavsett hur långt i förväg man gör det kan det ibland bara att njuta av stämningen göra oss lyckligare.

image: Pixabay

Den psykologiska aspekten av julen har analyserats av många experter inom psykoterapi. Att dekorera huset i förväg inför julen hjälper inte bara till att frigöra hormonet dopamin enligt en studie, det som producerar känslan av avkoppling och lycka, men det tar oss dessutom tillbaka till vår sorglösa barndom, till känslan av nostalgi från en bättre period i vårt liv som kan hjälpa oss att förstå oss själva bättre.

En teori som psykoterapeuten Amy Morin är överens med, som kommenterar effekten av juldekorationer i hemmet i förskott och dess nästan terapeutiska funktion så här: "Julhelgen väcker en känsla av nostalgi. Nostalgi hjälper till att ansluta människor till deras förflutna och hjälper människor att förstå sin identitet."

image: Icon Scout

Morin tillägger sedan: "För många är det ett sätt att återansluta till sin barndom att pynta i förväg." Den terapeutiska funktionen hos julens ljus och färger kan ha positiva effekter även för dem som inte nödvändigtvis associerar denna period med den bekymmerslösa barndomen utan med förlusten av nära och kära, samma som man enligt tradition träffar under denna helg. Av denna anledning tillägger psykoterapeuten: "Att dekorera huset i förväg inför julhelgen kan hjälpa dessa människor att känna sig mer nära den person de har förlorat."

Så känn dig inte skyldig om du vill dekorera ditt hem redan på hösten, när alla kanske tycker att det verkar vara för tidigt för att fira julens magi. Det är inte bara ett sätt att återvända till att känna sig som ett barn på nytt, men ett sätt att finna sitt inre jag, den person som sedan barndomen har gjort dig till den du är nu.

Tags: MärkligtJulPsykologi
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack