Bondbönor är rika på fibrer och protein och kan dessutom stärka skelettet och skydda nervsystemet

av sofia

23 April 2020

Bondbönor är rika på fibrer och protein och kan dessutom stärka skelettet och skydda nervsystemet
Advertisement

Baljväxter tillhör en del av en grupp livsmedel som rekommenderas starkt för en hälsosam och balanserad kost. Bland baljväxterna är bondbönor garanterat värda att nämnas. Detta livsmedel som traditionellt skördas mellan slutet av april och de första veckorna i maj är särskilt rikt på koppar, fosfor, järn, mangan, magnesium och kalium och innehåller också flera högkvalitativa proteiner. Fördelarna med att konsumera bondbönor är otaliga.

via Health Line

Advertisement
Assianir/Wikimedia

Assianir/Wikimedia

De reglerar vätskebalansen i vår kropp: Den höga kaliumkoncentrationen i bondbönorna hjälper till att öka vätskenivån i kroppen.
De stärker benen: Bondbönor kan förhindra osteoporos eftersom de är mycket rika på kalcium.
De skyddar nervsystemet: Genom att äta bondbönor får du i dig vitamin B1 och järn, något som det finns rikligt av i denna baljväxter och hjälper dig att öka syrehalten i blodet.
De främjar mental hälsa: Inte bara nervsystemet, utan dessa bönor stimulerar även hjärnaktivitet och minne på grund av mängden vitamin B1 och tiamin.

Advertisement
Kos/Wikimedia

Kos/Wikimedia

De skyddar det kardiovaskulära systemet: Bondbönor har en hög mängd lösliga fibrer och viktiga näringsämnen, vilket gör att de sänker dåligt kolesterol i blodet och reglerar sockernivån.
Främjar viktminskning: De proteiner och fibrer som finns i dessa baljväxter hjälper till att bränna mer fett i kroppen och öka mättnadskänslan.

Kort sagt, om du har möjlighet att äta dessa välsmakande baljväxter under den största skördperioden (som är mellan april och maj) förutom om du lider av favism så klart, rekommenderar vi att du passar på att äta några extra bondbönor... det kan ju knappast skada i alla fall!

Advertisement