5 livsmedel som man inte borde värma eller tillaga direkt i mikrovågsugnen

av sofia

27 Oktober 2020

5 livsmedel som man inte borde värma eller tillaga direkt i mikrovågsugnen
Advertisement

Mikrovågsugnen är en hushållsapparat som nu finns i många människors hem, eftersom den tillgodoser behoven hos dem som inte har mycket tid att ägna sig åt förberedelser av luncher och middagar. Mikrovågsugnen är också mycket användbar för uppvärmning av rester och sparar därmed dyrbar tid. Det är dock nödvändigt att vara noga med hur man använder den om man vill undvika olyckor, både under tillagningsfasen och för uppvärmning av redan tillagad mat. Faktum är att mikrovågsugnen har en mycket mindre effektiv verkan än traditionell matlagning när det gäller eliminering av bakterier eller toxiner som kan finnas i dåligt konserverad mat och därför är den största hälsorisken kopplad till en eventuellt dåligt konserverade livsmedel och uppvärmningen med detta system, som inte är särskilt effektiv när det gäller att bekämpa farliga mikroorganismer.
 

Advertisement

1. Kokt ägg

1. Kokt ägg

imd**d / Imgur

Att värma hårdkokta ägg i mikrovågsugnen är en metod som kan vara mycket farlig och vi rekommenderar därför att du aldrig gör det. Det är skillnad mellan att värma upp ett redan kokt ägg och att tillaga det direkt i mikrovågsugnen med lämpliga verktyg, men här vill vi avråda från att värma det efter att ha blötlagt det i vatten. Anledningen? Det kan explodera och du kan behöva städa upp hela köket eller, ännu värre, hamn på akutmottagningen! I praktiken fångas vattenpartiklar in i äggulan, där äggproteinerna finns och om de stimuleras av mikrovågornas värme, kan de skapa en explosiv reaktion när du sätter i en gaffel.

Källa: https://www.nytimes.com/2017/12/06/science/egg-microwave.html

Advertisement

2. Chili

2. Chili

Pexels

Den är inte lämplig för tillagning i en mikrovågsugn eftersom de elektromagnetiska vågorna utlöser en reaktion med capsaicinet, ämnet som gör den så kryddstark, vilket gör den mycket mer aggressiv och till och med skadlig för våra smaklökar. Det är bättre att undvika!

Källa: https://www.mashed.com/193004/you-should-never-reheat-hot-peppers-in-the-microwave-heres-why/#:~:text=The%20thing%20that%20makes% 20 paprika, bränna% 20ditt% 20ögon% 20och% 20stropp.
 

3. Potatis

3. Potatis

Pexels

I det här fallet ligger det verkliga problemet mest i konserveringen av kokt potatis. Om den får svalna för länge i rumstemperatur kan potatisen utveckla en farlig bakterie (Clostridium botulinum) som mikrovågsugnen inte skulle kunna bekämpa.

Källa: https://www.insider.com/foods-you-should-not-eat-as-leftovers-2018-9#:~:text=You%20should%20think%20twice%20before%20warming%20up%20leftover % 20potatis. & Text = Som% 20the% 20Oberoende% 20 rapporterade% 2C% 20the, att% 20 orsakar% 20botulism% 20may% 20form.

4. Ris

4. Ris

Pexels

Även i detta fall, som för potatis, kan riset vara skadligt om det inte sparas på rätt sätt och sedan värms i mikrovågsugnen. Riset bör emellertid läggas i kylen omedelbart om det inte äts upp direkt, eftersom det vid rumstemperatur får  bakterier att frodas som i sin tur frigör giftiga ämnen. Som redan nämnts hjälper inte uppvärmningen i mikrovågsugnen dig att undvika gastrointestinala störningar!

Källa: https://www.insider.com/foods-you-should-not-eat-as-leftovers-2018-9#you-probably-shouldnt-reheat-your-chicken-3
 

5. Kyckling

5. Kyckling

ready made / Pexels

När det gäller rå kyckling rekommenderar vi att du undviker att tillaga den i mikrovågsugnen! Denna typ av rått kött innehåller en ganska stor mängd bakterier som exempelvis den farliga Campylobacter eller salmonella - bakterier som mikrovågens värme inte kan utrota!

Källa: https://www.insider.com/foods-you-should-not-eat-as-leftovers-2018-9#you-probably-shouldnt-reheat-your-chicken-3
 

Advertisement