Elakhet är en instinkt som man vinner över med hjälp av empati och som man kan välja bort

av sofia

29 Augusti 2019

Elakhet är en instinkt som man vinner över med hjälp av empati och som man kan välja bort
Advertisement

Varje individ har ljus och mörker inom sig. Alla har förmågan att lämna denna värld under bättre eller sämre förhållanden än man hittade den. Allt beror på två faktorer, den första är att se verkligheten utanför sig själv, agera med empati och lära sig att förstå att även andra är känslomässiga varelser vars känslor förtjänar samma omsorg och respekt som man själv. Det andra är valet att bestämma sig för att låta godheten eller ondskan styra ens liv.

Advertisement
Needpix

Needpix

1974, endast 23 år gammal, höll Marina Abramovic, en konstnär av serbiskt ursprung, en kontroversiell föreställning vid namn "Rythm 0" där hon stod orörlig i 6 timmar framför en publik som skulle ha varit fri att agera utan att hon reagerade. På scenen placerades föremål för att orsaka smärta (svärd, knivar, till och med en laddad pistol) och andra för att väcka glädje (blommor, fjädrar etc.).

Tanken var att få människor att bestämma vilka objekt de skulle använda och hur, i ett sammanhang där en människa stod hjälplös inför andra. Till att börja med tog människor helt enkelt bilder eller rörde vid henne, men föreställningen degenererade snabbt, någon tog av hennes kläder, förödmjukade henne och skadade henne. Allmänheten delade sig sedan i två grupper, de som provocerade och attackerade henne fysiskt och de som skyddade henne, torkade bort hennes tårar eller satte plåster på hennes sår.

Advertisement
Tony Alter/Flickr

Tony Alter/Flickr

Experimentet visade vad som kan hända när man släpper ut mänskliga instinkter och tog slut efter sex timmar, när Marina började röra på sig igen och stirrade in i ögonen på de i sin omkring som gradvis gick därifrån. Strax innan hade en åskådare nått den punkt att han tagit pistolen och lagt den i händerna på konstnären. Det teatraliska händelsen avslöjade utan tvekan att i alla av oss finns fröet av ondska och våld, men att denna ursprungliga energi kan hanteras genom att fatta beslutet att inte göra skada och sedan utveckla detta koncept på en högre nivå, även genom att ingripa och välja att försvara.

Den ilska som ligger i människor, den sorg, besvikelse, hopplöshet, upprördhet över vårt eget tillstånd får oss ofta att tror att man har rätt att hämnas på andra, att ge tillbaka samma lidande. Om vi sedan istället tänker efter ordentligt förstå vi att vi inte är omgivna av fiender och hot och att andra människor i de flesta fall inte har någon skuld, utan att vi är ansvariga för vårt eget öde.

Advertisement