Från öroninflammation till ont i halsen - vitlök har både starka antibakteriella och antivirala förmågor - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Från öroninflammation till ont i halsen…
Vart tar våra husdjur vägen när de dör? Här är legenden om rengbågsbron Hur man gör ett hemmagjort insektsmedel för att slippa obehag i sommar

Från öroninflammation till ont i halsen - vitlök har både starka antibakteriella och antivirala förmågor

Av sofia
1.031
Advertisement

Vad tänker du på när du läser ordet "vitlök"? Förutom att hålla vampyrer borta, är den första tanken säkerligen kopplad till köket. Det är i själva verket en ingrediens som ofta används för att smaksätta olika rätter, både färsk och torkad. När man sedan rör sig bort från det kulinariska sammanhanget visar det sig att detta livsmedel också har exceptionella fördelaktiga egenskaper för hälsan, eftersom den är naturligt antibakteriell och antiviral. Det här är varför och på vilka sätt vitlök kan vara ovärderligt för hälsan.

image: Maxpixel

Vitlök, liksom lök, purjolök och gräslök, innehåller en molekyl som kallas allicin som har en viktig skyddande funktion mot utvecklingen av cancerceller. Den höga mängden av antioxidanter, såsom tokoferoler och flavonoider, bidrar också till att motverka fria radikaler.

Andra hälsosamma ämnen är saponiner, som det finns rikligt med i vitlök, som hjälper till att hålla det dåliga kolesterolet under kontroll och förhindra hjärt-kärlsjukdomar. Alla dessa fördelar är mer eller mindre kända sedan lång tid tillbaka, men enligt en studie utförd av Institute for Health and Nutrition Research, i Etiopien, skulle vitlök ha konkreta läkande egenskaper mot infektioner som: förkylningar, hosta, öroninflammation och lunginflammation.

Den huvudsakliga patogenen som ansvarar för den sistnämnda sjukdomen i luftvägarna är Streptococcus pneumoniae. Vitlök har med utmärkta resultat använts mot denna bakterie. Forskningen är fortfarande i ett tidigt skede men från de första insamlade uppgifterna verkar det som om den naturliga ingrediensen verkligen kan hjälpa till att bekämpa vissa vanliga sjukdomar och stärka immunförsvaret.

Dessutom kan vitlök användas för att göra örondroppar för behandling av öroninflammation. Om du vill göra ett hemlagat vitlökbaserat botemedel behöver du: 3 matskedar kokosnötsolja, 2 matskedar extra virgin olivolja och 5 skalade vitlöksklyftor.

Så här gör du: värm kokosnötoljan och tillsätt olivolja och krossade vitlöksklyftor. Blanda och låt vila i en halvtimme. Blandningen kan förvaras i en glasburk, som steriliserats.

Denna blandning bör appliceras om nödvändigt på det kritiska området, genom att gnugga den på bröstet vid hosta, på näsborrarna vid förkylningar och genom att hälla en droppe i örat vid öroninflammation. Innan du använder den rekommenderas det att du rådfrågar din läkare för att kontrollera att det inte finns några speciella kontraindikationer eller försiktighetsåtgärder som bör vidtas i ditt specifika fall.

 

Tags: MatHälsaMedicin
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack