Nu har man uppfunnit skor med GPS för att kunna leta upp äldre människor med Alzheimer och undvika att de tappar bort sig

av sofia

13 Juni 2019

Nu har man uppfunnit skor med GPS för att kunna leta upp äldre människor med Alzheimer och undvika att de tappar bort sig
Advertisement

Hos en äldre person, är de första symptomen på senil demens eller Alzheimer, det allvarliga problemet med desorientering. Personen börjar gradvis förlora förmågan att orientera sig i ett rymdtidssammanhang och börjar känna sig borttappad även i sitt eget hem. De känner sig obekväma överallt, de går in i ett tillstånd av kontinuerlig ångest, ibland svår att lugna. Det är i detta förvirrade tillstånd som våra kära, som ofta drabbas av den fruktansvärda sjukdomen, tappar bort sig utan att ens inse det. För dem som har en släkting som lider av Alzheimer kommer detta att ha hänt minst en gång att personen i fråga plötsligt avlägsnar sig och att detta ledere till att den oundvikligen tappar bort sig. I jakten på en lösning på problemet har ett japanskt företag tagit fram en GPS som ska sättas in i den äldre personens sko. Varje gång de går utan förvarning kommer GPS:en att visa oss var de är!

via Docodemo Shoes

Advertisement
Pixabay

Pixabay

I Japan är denna typ av innovation inte något nytt - vi hör ofta talas om artificiell intelligens, robothundar som ser verkliga ut, etc. - och även den här gången har japanerna levt upp till sitt rykte. Företaget Wish Hills har utformat en mycket innovativ enhet, i hopp om att hjälpa de äldre som lider av senil demens eller Alzheimers att hitta tillbaka hem eller, snarare, att hittas av en släkting. Det är allmänt känt att äldre människor som lider av denna grymma sjukdom inte använder mobiltelefoner eller klockor, helt förlorar begreppet tid och rum. Vad de säkert inte kan vara utan, är skorna och det är därför det japanska företaget har satsat på att skapa skor med en GPS inuti som kan spåra äldre.

Advertisement
Wish Hills

Wish Hills

GPS-skivan skickar en signal till den kopplade mobilen som kan hitta den äldre personen via en karta som kan ses direkt på telefonen eller på datorn. Enheten är utformad för att skicka meddelanden när de äldre personen förflyttar sig 50, 100 eller 500 meter hemifrån. På detta sätt hoppas vi kunna minska fallen av "borttappade mor- och farföräldrar".

Wish Hills

Wish Hills

Skorna är för närvarande bara tillgängliga på den japanska marknaden till ett pris som inte är helt billigt ($ 298!). En innovation som i alla fall inte bara rör Japan, som har en befolkning som till en fjärdedel är över 65, men resten av världen. Enligt WHO finns det faktiskt 47,5 miljoner människor i världen som lider av senil demens och varje år finns det 7,7 miljoner nya fall - oroande data som kan driva många andra länder till att använda dessa skor.

Advertisement