Om du ofta gråter när du ser på film är du känslomässigt starkare enligt en studie - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Om du ofta gråter när du ser på film…
Den här 6-åriga flickan tar hand om sin pappa sedan han var med om en svår olycka som lämnade honom invalid Varför biter myggorna dig mer än andra? Här är 7 anledningar till att de väljer dig

Om du ofta gråter när du ser på film är du känslomässigt starkare enligt en studie

Av sofia
2.483
Advertisement

Hur många gånger, på bio eller i soffans komfort framför TV: n, har du gråtit framför dramatiska eller extremt intensiva berättelser som passerat framför dina ögon? Några har ett hjärta av sten även framför de mest melodramatiska scenerna, men det finns också de som istället inte kan hålla tillbaka tårarna när de tittar på en film.

Om du känner att du tillhör den senare gruppen är den här artikeln för dig!

image: Wikimedia

En neurovetenskaplig studie som genomfördes av professor Paul J. Zak från Claremont Graduate University säger att de som lätt berörs av det som berättas på skärmen är inte bara känslomässigt starkare i vardagen utan även mer empatiska mot människor i sin omgivning. Även om man är objektivt medveten om att det som ses på skärmen är fiktivt och iscensatt av en regissör och betalda skådespelare som spelar en roll, kan man inte låta bli att beröras av de berättelser som berättas.

Det som spelar in är oxytocin, en neurotransmittor som är starkt kopplad till positiva och särskilt känslomässiga förnimmelser. När oxytocin släpps ut medan vi ser en rörande film känner vi oss mer mottagliga mot världen och de som är omkring oss!

Konsekvensen av neurotransmittorns effekt är att man inte längre är rädd för att uttrycka sina känslor och handlingar och inte rädd för att bli dömd av andra om man gråter än väntat. Detta uttryck av ens egen sinnesstämning på grund av att oxytocinet träder in är det mest tydliga symptomet på den emotionella kraft som dessa specifika människor upplever.

Att gråta, enligt Zak, gör att vi kommer i kontakt med andra människor, öppnar våra ögon för det som omger oss och får oss att bli medvetna om att våra handlingar ibland kan påverka, om inte till och med förändra verkligheten på ett positivt och negativt sätt.

Advertisement

Studien som utfördes av Zak vänder även på könsaspekten, då det inte är sant att "män inte gråter", både män och kvinnor har samma känslomässiga reaktion och de som gråter mer framför filmer och tv-serier har en hög tillit gentemot andra människor och vet hur man skapar djupare relationer i sitt liv, mer sanningsenliga och mer varaktiga relationer.

Kort sagt, behöver du inte längre skämmas över dina tårar framför skärmen, de betyder att du är en mycket stark person!

Källa:

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack