Den här konstnären har skapat dolda skuplturer i skogen för att uppmärksamma besökarna på temat återvinning

sofia

06 Juni 2019

Den här konstnären har skapat dolda skuplturer i skogen för att uppmärksamma besökarna på temat återvinning
Advertisement

Thomas Dambo är inte bara vilken konstnär som helst och hans gigantiska verk som ligger dolda i Danmarks täta skogar bevisar det. Den danska konstnären återkallar de troll som fyller berättelserna inom nordisk mytologi och bygger stora skulpturer tack vare den smarta kombinationen av olika avfallsmaterial (huvudsakligen återvunnet trä). Hans monumentala troll lockar turister från hela världen, med hopp om att få så många människor som möjligt att fundera över frågor som återvinning.

Advertisement

Thomas Dambo

Konstnären har alltid varit intresserad av byggandet av föremål och skulpturer så efter att han studerat och praktiserat yrket som snickare under flera år bestämde han sig för att anmäla sig till Designskolan i Kolding.

För att ge liv till sina skulpturer, är Thomas vanligtvis assisterad av ett team av volontärer som hjälper honom med installationen av de imponerande strukturerna, vilka var och en döps med namnet på en person som bidragit och gett lite av sin tid, för att skapa arbetet.

Thomas Dambo

Varje skulptur är tillverkad uteslutande av återvunnet material, såsom återvunnet trä, oanvända pallar och till och med gamla skjul. Med hjälp av endast dessa material producerar skulpturerna inte längre avfall och skadar inte ens de naturliga resurser som finns på platsen.

Advertisement

Thomas Dambo

Vidare, nära varje skulptur hittar du stenar på vilka gåtor har graverats in - lösningen på varje gåta visar dig var nästa konstverk är placerat. Om du är passionerad om vandring och du befinner dig i skogen runt Köpenhamn, kan du roa dig med att prova på denna skattjakt. Om dechiffrera koder och lösa gåtor inte är din starka sida, oroa dig inte, du kan alltid räkna med en online-karta som hjälper dig att söka upp jättarna.

Thomas Dambo

Säkert ger dessa stämningsfulla verk som, förutom det stora konstnärliga värdet, också praktiska förbättringar av territoriet. Till exempel har vissa skulpturer nu blivit hem för många fåglar, medan andra gynnar passagen på vissa ställen, precis som om de var broar. En skulptur i synnerhet, tack vare sitt strategiska läge, är ofta värd för de hemlösa som behöver skydd för natten.

Thomas Dambo

De flesta skulpturerna finns i Danmark, men nu replikerar Dambo sitt arbete även i andra delar av världen, såsom Sydkorea, Puerto Rico, USA och så vidare ...

Advertisement

Thomas Dambo

Vissa kommer att tycka att dessa troll är lite störande, men i de nordiska legenderna anses dessa mytologiska figurer vara en institution. För de som inte visste det har trollen ofta någon magisk kraft, de föredrar att bygga sina egna hus inuti isolerade stenar eller grottor och tenderar ofta att köra ut människor ur skogen istället för att bjuda in dem till att stanna med dem. Men å andra sidan betraktas dessa gigantiska varelse inom nordisk mytologi vara bland de första levande varelserna i denna värld och av den anledningen behandlas de med respekt.

Syftet med Thomas Dambos otroliga arbete är att vi ska fundera över återvinningssystemet och dess stora potential, i ett försök att driva så många människor som möjligt för att ta hand om vår planet.

För att titta på alla Thomas Dambos verk kan du besöka hans webbplats.

Om du också har fascinerats av storheten i dessa underbara verk, packa dina väskor och starta din jakt på jättar i den närmaste skogen!

Thomas Dambo

Advertisement

Thomas Dambo

Thomas Dambo

Advertisement