Mäns skägg innehåller fler bakterier än hundpäls enligt en studie

av sofia

25 April 2019

Mäns skägg innehåller fler bakterier än hundpäls enligt en studie
Advertisement

Skägg i alla dess former och längder har alltid varit en kulturell, distinkt och snygg egenskap hos män över hela världen genom århundradena. Vre sig det rör sig om mustasch eller skägg har det genom åren blivit alltmer utbrett, så pass mycket att det numera är en grundpelare i mode.

Enligt en ny studie som jämförde den bakteriella belastningen som finns i hundars päls och människans skägg, skulle mängden bakterier i ansiktet på många människor vara fler än vi faktiskt tror.

via European Radiology

Advertisement
pixabay

pixabay

En ny vetenskaplig studie som skapat debatt har visat att en mans skägg kan bära fler bakterier än en hunds päls. Studien som publicerades i den vetenskapliga tidskriften European Radiology av den schweiziska professorn Andreas Gutzeit, hade egentligen som mål att fastställa huruvida det var hygieniskt eller inte att dela med sig av vissa medicinska hälso-maskiner, såsom maskiner för magnetisk resonans, med våra fyrbenta vänner .

Experimentet jämförde bakteriemängden hos humana patogena mikroorganismer i ett urval av 18 människor och 30 hundar. Allt jämfördes sedan med nivån av bakteriell kontaminering av en magnetisk resonansbildningsmaskin som används av människor och hundar med en annan som endast används av människor.

Advertisement
pixabay

pixabay

Resultaten var överraskande och forskarna fann att väsentligen färre bakterier var närvarande i skannern som används av båda forskningspartierna än i maskinerna som används av enbart människor. Efter att ha analyserat beskaffenheten, kom forskarna till slutsatsen att det var mäns skägg som var källan till bakterierna som fanns i resonansscannern.

Självklart är det resultatet av en liten undersökning som inte är representativt för alla män som bär skägg och absolut inte är en anklagelse eller ens ett sätt att säga att de är generellt ohygieniska. Mycket beror på renlighet och personlig hygien som, som vi alla vet, kan vara mycket olika mellan individer.

Advertisement