Farväl till "Kapten Optimist" den unge barnläkaren som skriver ut leenden till sina små patienter

av sofia

16 April 2019

Farväl till "Kapten Optimist" den unge barnläkaren som skriver ut leenden till sina små patienter
Advertisement

Bland sjukhusavdelningarna, där det finns många glädjemoment, men också stunder av stor svårighet, värderas ofta behandling och medicinering högt och  patientens humör mindre vilket kan ha stor inverkan på framstegen av en sjukdom. Detta är särskilt viktigt på avdelningar som är avsedda för barn, som påverkas hårdare av den hårda och trista atmosfären som normalt skapas på sjukhus.

Det är därför många föreningar och läkare arbetar med sina egna resurser för att göra barns vistelse på sjukhus så lyckliga som möjligt, genom att fylla deras dagar med aktiviteter och föreställningar som distraherar barn och föräldrar från den svåra verkligheten. En av dessa personer var Dr Antonio Javier Cepillo, känd av alla som "Kapten Optimist".

via elmundo.es

Advertisement
Farväl till "Kapten Optimist" den unge barnläkaren som skriver ut leenden till sina små patienter - 1

Den här unga barnläkaren arbetade på sjukhuset i Albacete, en stad i det spanska inlandet. Efter tre års tjänst, år 2016, diagnostiserades han med en tumör som plötsligt hade förvandlade honom från läkare till patient. Det var just den erfarenheten som han själv säger nedan, som fick honom att öppna ögonen. Dagarna efter diagnosen förstod han exakt hur en patient inte skulle behandlas av läkare.

Advertisement

Således började en förändring som vände upp och ner på många av onkologins pediatriska avdelnings dynamik. Mannen började skriva ut roliga aktiviteter, skratt och stunder av nöje för sina små patienter. I rummen började roliga väggmålningar dyka upp som avbildade barnens hjältar. Det var inte ovanligt att han gick runt med en clown näsa för att roa patienterna och ibland spelade han flöjt i ett litet musikband som skulle muntra upp patienterna på avdelningen.

Snart blev "Kapten Optimist" känd och hans okonventionella tillvägagångssätt gav honom olika utmärkelser, även på nationell nivå, för socialt ansvar gentemot de mest utsatta.

Tyvärr kunde den unga läkaren inte göra någonting för att undkomma sitt öde och sjukdomen tog hans liv. Hans minne, i den lilla kommunen Albacete, är fortfarande mycket starkt och många läkare och sjuksköterskor vill omvandla hans "metod" till en regel.

Dessutom gick stadens medborgare samman för att ge honom en sista gåva: att byta namnet "Albacete sjukhus" till "Antonio Cepillo Universitetssjukhus". Kollegorna och medborgarna startade en insamling av underskrifter som fick tusentals signaturer. Som de själva säger, finns det inget bättre sätt att ge honom tillbaka all den kärlek han har gett för sitt arbete och för sina patienter. Trevlig resa, Kapten Optimistisk.

Advertisement