Att laga mat är avkopplande och bra för hälsan enligt psykologerna

av sofia

21 April 2019

Att laga mat är avkopplande och bra för hälsan enligt psykologerna
Advertisement

Alla i livet har gått igenom perioder när humöret bara är glatt, eller stunder när vårt sinne är fullt av tyngd och negativitet. De råd som psykologerna ger är i de flesta fall att göra fysisk aktivitet, meditera, rita, promenera och springa, men många vet inte att även att stå framför spisen kan vara terapeutisk enligt en ny psykologistudie.

via Journal of Positive Psychology

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Att ge upphov till teorin om att matlagning är en av de bästa behandlingarna mot dåligt humör och psykiska problem är en nyligen publicerad studie i Journal of Positive Psychology som avslöjade att de som lagar mat minst en gång om dagen känner sig lyckligare och klarar de små hindren i vardagen med mer positivitet. En andra studie har istället betonat hur självkänsla och självförtroende har ökat hos personer som har deltagit i matlagningskurser och som tidigare led av ångest eller olika psykiska störningar.

Psykologisk forskning har därför betonat det faktum att matlagning hjälper oss att känna oss uppfyllda, för att, enligt teorin om beteendeaktivering, en aktivitet som leder oss att uppnå mål (i detta fall att använda ingredienserna för att göra mat) håller oss borta från  att skjuta upp saker att göra som vi inte gillar.

Advertisement
Marco Verch/Flickr

Marco Verch/Flickr

Matlagning frigör oss tillfälligt från vardagliga problem och att laga mat är något som kräver mycket uppmärksamhet och precision, då vi måste uppmärksamma alla saker som används i köket när vattnet börjar koka, hur lång tid det tar tills pastan stiger till exempel och det är precis när den enda tanke är att få en god varm hemlagad måltid som de dagliga problemen försvinner magiskt. Därför är det en följd av att arbetet i köket att det blir möjligt för oss att känna oss i kontroll över oss själva, att känna att vi bemästrar något och att vi inte längre berörs av oro och frekventa bekymmer.

Upplever du också att bekymmer och negativa tankar försvinner när du ställer dig i köket som om det var något magiskt? Det krävs mycket lite för att tillfälligt jaga bort det dåliga humöret och svaret ligger hemma i vårt kök!

Källa:

Advertisement