Att bli arg en halvtimme om dagen är bra för hälsan enligt en studie!

av sofia

14 April 2019

Att bli arg en halvtimme om dagen är bra för hälsan enligt en studie!
Advertisement

Illska är en av de sju dödliga synderna, men i små doser kan den inte bara förlåtas, utan även vara användbar. I dagens samhälle, ger faktiskt den frenetiska rytmen, stressen och de situationer som vi alla utsätts för många anledningar till att förlora humöret, så vi försöker främst att hantera och kontrollera ilska snarare än att frigöra den. En nyligen genomförd studie tycks ändra synen på detta och hävdar till och med att en viss grad av ilska kan vara terapeutisk.

via Università Autonoma del Messico (UNAM)

Advertisement
John Greenfield/Flickr

John Greenfield/Flickr

I undersökningen som utförts av forskare från Mexikos självstyrande universitet (UNAM) framhävs ilskans fördelaktiga egenskaper, förutsatt att den inte varar längre än en halvtimme om dagen (studiekälla). Visst är det lite svårt att bli arg med klockan i handen, men inom denna tidsgräns är de biokemiska reaktionerna hos organismen positiva för hälsan.

När en person har sina "5 minuter", som i detta fall når upp till 30, stimuleras hjärnvågorna, kroppen producerar dopamin och noradrenalin, samt ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket. I praktiken är det som att göra konditionsträning, då man lindrar spänningar och frisläpper neurotransmittorer och välgörande hormoner i kroppen.

I genomsnitt är förmågan eller tendensen att bli arg starkare i ung ålder och sjunker betydligt efter 35-40 år, eftersom individen lär sig självkontroll och är mer selektiv på vad som verkligen är värt att bli arg över. Ett annat intressant faktum har att göra med uttrycket "blindt raseri", där en person i sitt upprörda tillstånd bara vill ha rätt, så det är värdelöst och kontraproduktivt att be denne att lugna ner sig.

Advertisement
pxhere

pxhere

Sammanfattningsvis kan det att bli arg vara en utmärkt ventil för att släppa ut ånga, säkert bättre än den implosiva reaktionen hos dem som håller allt inne och förgiftarsig själva. Hemligheten är inte att gå över ett visst tröskelvärde, det vill säga att försöka att inte låta ilska bli en långvarig rastlöshet. I det här fallet kan samma ämnen som kroppen släpper ut och som kan ge en sprint under en begränsad tid riskera att skada en om de konstant överskrids. Som i de flesta fall är nyckeln till allt balans. Så det är okej med lite ilska, det viktiga är inte att det inte blir en sjukdom.

Advertisement