Människor som svär mycket är också de bästa vännerna man kan ha, det här är anledningen

av sofia

18 April 2019

Människor som svär mycket är också de bästa vännerna man kan ha, det här är anledningen
Advertisement

Artighet i beteendet såväl som i sättet att uttrycka sig, har alltid ansetts vara av värde och en egenskap som uppskattas av alla. Att vara artig och använda rätt språk är bland de mest eftertraktade funktionerna i sociala relationer, både när det gäller vänner och när man väljer en partner.

En del studier har dock visat att de som är mest "fula i munnen" också är de som kan anses vara idealiska vänner eller partners. Här är anledningen.

Advertisement
Människor som svär mycket är också de bästa vännerna man kan ha, det här är anledningen - 1

Att göra denna intressanta upptäckt var psykologerna Timothy Jay och Kristi Janschewitz, båda yrkesverksamma vid Marist College i New York. Deras forskning som heter "The Pragmatics of Rudeness" visar att de som säger många fula ord är i de flesta fall även väldigt uppriktiga och ärliga personer.

Att vara uppriktig, grov, kanske vulgär och vid anständighetsgränsen kan för vissa vara en förutsättning för renhet i sinnet, vilket gör dem till värdefulla vänner. Att svära betyder också att vara tillfreds med sig själv, inte ha inre konflikter och därför inte har någon motsättning mellan vad man tycker och vad man säger.

Sist men inte minst skulle det även vara ett av  "symptomen" på hög intelligens att ha ett fult språk. Anledningen till denna konstiga koppling mellan trivialitet och grå materia verkar ligga i förmågan eller snarare i medvetenheten om ordets djupa värde. Dessa typer av människor känner till de subtila lexiska nyanserna bättre och väljer ord, även om de är tunga, med perfekt kunskap om fakta.

Advertisement
Människor som svär mycket är också de bästa vännerna man kan ha, det här är anledningen - 2

Sammanfattningsvis bör svordomar omvärderas, inte bara för den egna individen, utan också på social nivå. Visserligen kommer alla motståndare till svordomar och förespråkarna för den raffinerade dialogen att sticka näsan i vädret, men denna avhandling har sin grund i empirisk och statistisk data, så det måste även finnas en viss sanning i den.

Nästa gång en medlem av din sociala cirkel slänger ur sig otänkbara kommentarer, det finns inget annat att göra än att låta honom eller henne göra det och kanske försöka lära känna personen bättre.

Advertisement