Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter

av sofia

21 April 2019

Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter
Advertisement

När "Jag är ledsen" kommer från läkarens läppar kan man inte förvänta sig något bra. Om det kommer efter en förlossning kan betydelsen av dessa ord vara enorm.

Det här var vad Jodi och Matt upplevde när doktorn som hade bevittnat deras tvillingflickor komma till världen tog dem till ett isolerat rum på sjukhuset. Så här började deras historia som bestämt sagt förtjänade något annar än "Jag är ledsen" ...

Advertisement
Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter - 1

Anledningen till att läkaren sa "Jag är ledsen" var för att tala om att de två för tidigt födda tvillingarna hade Downs syndrom.

Jodi och Matt blev alldeles förstenade och tänkte att situationen var mycket allvarligare och att han skulle säga något mer, med tanke på de ord som doktorn använde. De hade redan ett annat barn och såg fram emot att expandera familjen. De hade inte förväntat sig att få uppleva denna mycket sällsynta situation, två tvillingar som båda hade Downs syndrom.

Advertisement
Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter - 2

Jodi och Matt hade ingen erfarenhet i frågan, de kunde bara lita på doktorns ord, som inte alls var lugnande eller betryggande  på något sätt. De fick också veta att en av tvillingarna var döv på ena örat, medan den andra hade blåsljud i hjärtat.

Från en överväldigande glädje var de plötsligt tvugna att hantera den hårda verkligheten, som i vilket fall var mycket mindre rå än det som läkaren hade fått dem att tro.

Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter - 3

Jodi och Matt gav varandra styrka och lovade att de skulle fostra barnen precis som vilket annat barn som helst och att de tillsammans skulle övervinna alla svårigheter. Utan att lyssna mer på någon, kastade de sig in i upplevelsen av att fostra två flickor med Downs syndrom.

Det var tack vare deras mod som de fick ett liv som liknar normalitet, bestående av leenden, skämt och stunder av ren lycka. Abigail och Isobel, som tvillingarna heter, började gå och prata och gå till skolan som alla andra barn. Familjen var glad och sorglös, inte alls störd av flickornas sjukdomar.

Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter - 4

Framtiden för Jodi och Matt såg helt annorlunda ut än vad läkaren hade fått dem att tro. Idag, efter 6 år, förstår de vad som skadade dem mest vid det ögonblicket. Det var inte nyheten själv, men sättet på vilket doktorn hade talat om det, som om det var den största olyckan som kunde hända två föräldrar.

Deras skuld var vid den tidpunkten var att de inte hade fått tillräcklig information och att de hade låtit sig att påverkas av den läkaren, men deras stora mod tillät dem att följa den väg som de tyckte kändes mest rätt i slutändan.

Ett par får tvillingar med Downs syndrom - deras erfarenhet visar hur kärleken kan övervinna alla svårigheter - 5

"Jag vet inte varför läkaren använde de orden. Vi skulle inte ha bytit Abigal och Isobel mot någonting i världen, de får oss att skratta och ha roligt" säger deras mamma idag.

Sex år senare visade dessa två vackra tjejer hur fel doktorn hade och alla andra som fortfarande anser personer med Downs syndrom är ett misstag.

Advertisement