Oordning i hemmet orsakar stress och ångest enligt psykologerna - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Oordning i hemmet orsakar stress och…
Jag har inget tålamod längre - Dessa ord skrivna av Meryl Streep påminner oss om den skönhet som döljer sig bakom att mogna Brevet från en son till sin pappa som valt att lämna honom

Oordning i hemmet orsakar stress och ångest enligt psykologerna

4.759
Advertisement

Händer det även dig att du kommer hem, kanske efter en lång och stressig dag och att du hittar oordning i varje hörn av hemmet? För ett enda ögonblick får du lust att bara stänga dörren igen för att slippa stressen. Vid denna tidpunkt uppstår vanligtvis en irritation som pågår hela kvällen i kombination med stress och ångest.

Oroa dig inte, du är inte den enda som har en sådan reaktion på oordning och det är inte konstigt att du reagerar så. Enligt psykologerna kan stökiga utrymmen faktiskt utlösa både stress och panikattacker.

image: pixabay.com

"Oordning påverkar mycket starkt hur vi känner i våra hem, på jobbet eller någon annanstans. Trånga utrymmen fulla med saker utlöser ett tillstånd av ångest som får oss att känna oss maktlösa och överväldigade. Människor inser sällan att det är oordningen som är orsaken till stressen i deras liv", säger psykolog Sherrie Bourg Carter.

Oordning kan därför spela en mycket mer inflytelserik roll i vårt mentala välbefinnande än vi någonsin har trott och skapa kaos.

  • Den orsakar mental utmattning eftersom den utsätter oss för ett stort antal värdelösa stimuli.
  • Den distraherar oss från det vi verkligen vill fokusera på.
  • Den talar om för hjärnan att vårt arbete inte ännu är avslutat
  • Den får oss att tänka på tröttheten och all den tiden vi kommer att behöva för att ställa allt i ordning.

I allt detta finns en lösning, vars enkelhet beror både på din egen vilja och på närvaron eller frånvaron av andra som kan bidra till störningen.

Enligt psykologen, om huset bebos av en familj, är det bra att involvera alla familjemedlemmar i städningsprocessen. Man skulle kunna tilldela ett rum till varje person eller bestämma en dag i veckan för att städa rummen.

Ett sätt att förebygga oordning är att undvika alla öppna och synliga möbler. Vi bör skaffa behållare, skåp och möbler med dörrar, vilket gör det möjligt för oss att tillfälligt "gömma" oordningen.

De andra hemligheterna för att hålla kaoset borta är:

  • Sätta upp regler, till exempel att alltid sätta saker på sin plats och som man hittade dem.
  • Kasta allt du inte behöver eller donera det till någon som kan behöva det.
  • Fördela städningen och omorganisationen över tiden, för att undvika att göra allt samtidigt.

Som ett sista trick rekommenderar psykologen att göra allt lite roligt. Medan ni städar hemmet, kan du sätta på musik eller slå på ett komediprogram som ni gillar!

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack