8 misstag som du inte visste att du gjorde med din diskmaskin - TittaPaVideon.se
x
8 misstag som du inte visste att du…
En hund hittar en påse och drar till sig sin ägares uppmärksamhet och räddar därmed en människas liv Även genom att promenera kan du gå ner i vikt, så här mycket och så här ofta bör du göra det för att se resultat

8 misstag som du inte visste att du gjorde med din diskmaskin

01 November 2018 • Av sofia
19.987
Advertisement

För många av oss har diskmaskinen blivit en oersättlig apparat. Tiden då disken gjordes för hand verkar långt borta och de som verkligen är förtjusta i teknologi vägrar att ens rengöra ett enda smutsigt glas med disksvamp och tvättmedel.

Även om det inte är svårt att använda en diskmaskin, tar många lite för lätt på det och bryter de gyllene regler man bör följa för att få helt rent och blänkande porslin. Se till att även du inte begår dessa 8 vanliga misstag.

1. Ekotvätt

De flesta diskmaskiner är utrustade med en "eko" -funktion som kommer att tvätta disken och komma upp i  höga temperaturer lite låmgsammare. Bland de olika tvättalternativen som finns är eko det mest miljövänliga och billiga, men experterna rekommenderar att man ställer in maskinen på vanlig tvätt minst en gång i månaden, av den anledningen att låga temperaturer i ekoläget kan ge upphov till att fett- och kalkavlagrningar bildas.

2. Bestick

Den som har en diskmaskin i huset och äger en bestickskorg, står inför ett allvarligt problem, och det är hur man sätter i dem utan att bli skadad bland knivar och gafflar. Lösningen är enkel: Placera det skarpa besticken med kanterna uppåt, medan de icke-farliga som exemplevis skedarna tvärtom. Brödknivar och gafflar placeras istället i det övre facket. Om de är väl placerade kommer alla bestick att tvättas bra utan problem.

Advertisement

3. Kastruller

Även om det att göra rent kastruller i diskmaskinen kan tyckas vara praktiskt, så är det inte så eller åtminstone inte för alla. Ofta, efter att ha lagat maträtter som lämnar avlagringar i kastruller och pannor, tvättas de inte väl av maskinen och kan dessutom förlora sin skyddande beläggning och skadas. Sedan finns det de varianterna som ju mer man lagar mat i dem desto mer bildar de ett skyddande lager mot slitage. Rådet är därför att rengöra kastruller och stekpannor endast med salt och torka dem väl, eller att ha i lite vatten och låta det koka en kort stund för att lösa upp överskottsfett och avlagringar.

4. Är det bättre att använda diskmaskinsalt eller disktabletter?

När något blinkar på diskmaskinen är det lätt att få panik. Oroa dig inte, din apparat behöver kanske bara lite salt, men vilken typ ska du välja? Det beror på vattnet du har hemma. Varje vatten har en egen hårdhet. Mycket hårt vatten kan orsaka förkalkning i diskmaskinen och orsaka skada, så då är det lämpligt att använda ett specifikt diskmaskinsalt. För mjukt vatten kan istället slita på tallrikar och glas och göra att de får en vit hinna. I detta fall är det bättre att använda disktabletter.

5. Rätt position

Det är alltid att föredra att hålla en viss ordning på disken i maskinen för att inte hindra spolarmarna från att rotera fritt och för att vara säker på att det smutsiga vattnet inte samlas i behållarna. Så sätt aldrig tallrikarna för nära eller för långt ifrån varandra och ställ inte glas och skålar på varandra. 

Advertisement

6. Skölja av disken innan

Många är övertygade om att de ska skölja disken först innan de ställer in den i maskinen. Fel! Diskmaskiner är utformade speciellt för att avlägsna alla typer av smuts, så man behöver inte förtvätta disken innan. De bör dock inte ha matrester på sig, såsom bitar av lök, grönsaker, ris eller fruktkärnor för att undvika att skada apparaten som kommer att behöva jobba hårt för att bryta ned dem.

7. Halv maskin

Diskmaskiner förbrukar i genomsnitt 15 liter vatten för varje tvätt, så vare sig den är full eller halv tom, kommer den alltid att använda samma mängd vatten. Den gyllene regel som följer är därför: bättre att fylla en diskmaskin helt för att spara pengar och vatten, än att bara fylla den till hälften.

Advertisement

8. Diskmedel

Dagens rengöringsmedel är utformade för att motverka den hårdaste smutsen även vid låga temperaturer. Deras enzymer bryts dock ner med tiden, så det är en bra vana att skölja tallrikar som inte används mycket ibland.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack