Vad man bör UNDVIKA när man blivit stucken av ett bi eller en geting - TittaPaVideon.se
x
Vad man bör UNDVIKA när man blivit…
10 förvånande sätt att använda Vodka på som ni aldrig hade kunnat gissa 16 män med ett välutvecklat sinne för humor

Vad man bör UNDVIKA när man blivit stucken av ett bi eller en geting

13 Juli 2018 • Av sofia
4.166
Advertisement

Getingar och bin kan, även om de ofta inte medför några allvarliga risker för våran hälsa, ge oss stunder av smärta som vi gärna skulle vilja slippa. Att helt undvika ett möte med dem är ju nästan omöjligt och det är därför bra att ha rätt information för att kunna agera på ett effektivt sätt ifall man blivit stucken och undvika att förvärra situationen och förlänga dessa stunder av fysiskt lidande.

Getingar och bin: lär känna dem för att undvika dem

image: pixabay.com

Bin och getingar har ett liknande utseende, men vissa saker skiljer dem åt.

Getingar har en avlång och smal kropp som är hårfri med gula och svarta streck. Gadden är rak och slät, något som tillåter dem att sticka flera gånger och eftersom de är mer aggressiva tenderar de också att attackera upprepade gånger.

Bin har långa ben och tre ringar på sin håriga kropp. Deras gadd är mer krokformad och de förlorar den direkt efter att ha stuckit någon. Därför attackerar bin endast när de känner sig hotade eller om bikupan är i fara.

Både getingar och bin sprutar in gift som kan framkalla mer eller mindre allergiska reaktioner beroende på hur känslig man är.

Oftast när man blir stucken av någon utav dem får man dock bara en lokal rodnad runt sticket som gör ont. En del mäniskor kan dock få anafylatisk chock, med symptom som svårigheter att andas, nässelfeber, nysningar, yrsel och lågt blodtryck. I dessa fall är det nödvändigt att uppsöka en akutmottagning eller läkare.

Vad bör man göra om man blivit biten

image: maxpixel.net
  1. Om du blivit stucken av ett bi är det bra att börja med att ta bort gadden för att undvika att giftet sprider sig ytterligare. Du kan göra detta med hjälp av en steril pincett men det är viktigt att inte trycka på punkten där du blivit stucken. Om du inte lyckas få bort den bör du vända dig till en läkare.
  2. Nästa steg är att tvätta sticket väl med vatten och tvål, helst en ph neutral sådan, för att undvika eventuella infektioner.
  3. Använd dig av is för att lindra smärtan och få ner inflammationen. Lägg några iskuber i en handduk istället för att lägga dem direkt på huden. En del läkare rekommenderar att gnugga det stuckna området med en bomullstuss med bikarbonat för att avbryta giftets verkan.
  4. Ni kan använda antiinflammatoriska läkemedel eller antihistamin om smärtan kvarstår. I vilket fall är det alltid bäst att rådfråga läkare först.
Advertisement

Hur man förebygger

image: maxpixel.net

Att förebygga är bättre än att behandla så därför är det bättre om man undviker färgglada kläder och stark parfym så gott det går. Båda drar till sig bin. Bortsett från det kan man också tänka på att inte lämna mat och sopor ute då getingarna som är allätare till skillnad från bina, dras till det till.

Slutligen bör man undvika att gå barfota på landet och att stoppa in fingrarna i hål då dessa kan gömma ett getingbo.

Tags: DjurPraktiskaGuide
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack