Citronsyra: Här är 8 mirakel som den kan göra för städningen - TittaPaVideon.se
x
Citronsyra: Här är 8 mirakel som den…
22 vackra föremål för vilka det skulle vara värt att spendera det sista öret 18 geniala och eleganta sätt att kunna skapa en

Citronsyra: Här är 8 mirakel som den kan göra för städningen

05 Maj 2018 • Av Linda Solari
15.823
Advertisement

Vi är väl medvetna om att citronsyran finns i citron (och inte bara), att använda citroner som rengöringsmedel är ett dyrt sätt både i tid och pengar: bättre att köpa det vita pulvret i livsmedelsbutiker, hushållsaffärer eller online. Det är en naturlig ingrediens, mycket mindre aggressiv än dess kemiska kompisar, men lika effektiv. Här visar vi hur användbart den är för städning i våra hemm.

Eliminera svettfläckar

De gula svettfläckar är nästan oundvikliga: ​​syns även på kläderna hos de som inte svettar överdrivet, eftersom det beror på reaktion av svett (även små mängder) med aluminiumsalter som finns i de flesta deodoranter för armhålor.

För att eliminera dem, är citronsyra mycket effektivt: lös upp 10 g i en balja med vatten (lagom mängd för ett par T-tröjor eller för en skjorta, om kläderna som skall blekas är tyngre, öka dosen). Låt dem ligga i blöt över natten och tvätta dem i tvättmaskinen som du brukar göra. Denna teknik är idealisk för att ta bort fläckar på kragar.

Varning: När det gäller mörka kläder, testa först citronsyran på en bit av det dolda tyget för att kontrollera eventuella reaktioner.

Eliminera kalkfläckar

Kranar, knoppar, duschslangar och vattenkokare: Citronsyra eliminerar alla. I fallet av kranar är det lämpligt att blöta en  tygbit eller papper av citronsyra löst i vatten (läs bruksanvisningen på förpackningen) och låt det verka tills fläckar är borta: till sist torka ytorna med en trasa av mikrofiber.

När det gäller espressomaskiner är det inte lämpligt att använda citronsyra eftersom det kan förstöra munstycket.

Advertisement

Universellt desinfektionsmedel för badrummet

Vinäger är ett utmärkt avfettning och desinfektionsmedel för badrummet, men dålig lukt och slitage av silikondelar gör den inte till en idealisk produkt: ett bra alternativ är citronsyra. För att skapa en badrums-rengörare tillsätt 80 g citronsyra l100 ml diskmedel och 500 ml vatten. Före användning skaka lite, spraya medlet, låt det fungera i några sekunder, gnugga med en svamp om det behövs, skölj sedan.

Varning: Det är bättre att inte använda denna produkt på betong- eller marmordelar, såväl som vanliga kommersiella produkter där citronsyra eller ättiksyra ofta är närvarande.

 

Ta bort rost

Har du några rostiga saker och du är på väg att kasta bort dem? Försök först att lösa problemet med ättiksyra: Denna ingrediens löser uåå järnoxiden utan att förstöra materialet. Tiden som är nödvänd för eliminering av rostskiktet kan variera beroende på materialet och tjocklek.

Putsa upp rostfria stålytor

Glansiga ytor är snygga, men hålla dem rena är verkligen en mardröm. För att avlägsna fettfläckar, vatten och smuts i allmänhet, lösa upp citronsyra i lite vatten, för att bilda en kräm. Lägg det på ytorna och polera med en torr trasa.

Advertisement

Rengör diskmaskinen

Om din disk inte är ren och glansig som förr, kan det vara dags för en djupare rengöring av maskinen. Lös i en skål med ljummet vatten citronsyra och rengör insidan, hyllorna och packningarna. Slutligen sprid lite vitt pulver på botten och starta ett program med låg temperatur.

Rengöringsgel för toaletten

För att göra en gel som förutom att avlägsna smuts, desinficera toaletten och förhindra bildning av mörka fläckar, koka först 100 ml vatten. Låt svalna något, lösa upp 2 matskedar citronsyra och tillsätt sedan 10 ml diskmedel. Separat, blanda 2 matskedar majsstärkelse i 500 ml vatten. Blanda båda och du har tillverkat ditt egna toalettgel: häll medlaet en gammal tom behållare och använd efter behov!

Advertisement

Kapslar för toaletten

De mörka fläckar som vanligtvis finns i wc-stolen orsakas av en kemisk reaktion mellan urin och kalkvattnet. För att eliminera dem kan du göra egna brusande kapslar baserade på citronsyra.

Blanda 30 g bakpulver med 30 gram citronsyra och tillsätt 1 matsked tvättmedel. Häll blandningen i en isbehållare och låt den torka i 4 timmar. För att desinficera toaletten, kasta i en!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack