6 saker du borde aldrig slänga ner i toaletten

av Linda Solari

11 Januari 2018

6 saker du borde aldrig slänga ner i toaletten
Advertisement

Ibland har vi fel när vi tror att våra dagliga handlingar har en liten eller ingen effekt på vår vackra planet, men så är det inte alls alls! Ta den normala företeelsen att spola på toaletten: vet du hur mycket föroreningar man kan skapa genom att spola ner fel materialen i rören? Och vet du att miljontals offentliga och privata pengar spenderas varje år för att frigöra rör och avlopp?

Det behövs lite känsla och utbildning för vad man kan eller inte kan spola ner. I allmänhet bör endast avföring och vanligt toapapper kastas i avloppet på toaletten. Och framför allt borde vi alla undvika att spola ner de 6 sakerna du ser nedan.

Advertisement

1. Våtservetter

1. Våtservetter

yourbestdigs.com

Många anser att de liknar papper, men så är det inte alls! Dukarna (utom biologiskt nedbrytbara sådana) i själva verket innehåller plast och kan orsaka enorma skador på miljön samt många stopp i avlopp (bara i Storbritannien varje år spenderas 100 miljoner £ för att reparera skador från våtservetter).

Advertisement

2. Matolja

2. Matolja

Maxpixel

Matolja, olivolja, rapsolja sorteras som Fett. Fett lämnas till Återvinningscentralen. Fett som hälls i avloppet kan orsaka stopp då det stelnar. Det renas i olika processer och används i nya produkter som stearinljus och tvål.

3. Kattskräp

3. Kattskräp

Ocdp/Wikimedia

Många anser felaktigt att det är en naturlig produkt, men så är det inte! Den vanliga kattsanden är en icke-biologiskt nedbrytbar produkt, den är konstgjord, så den får inte kastas i toaletten. Kattsand sorteras som Deponi. Deponi lämnas till Återvinningscentralen. Deponi är allt som inte kan förbrännas eller återvinnas Olika för biologiskt nedbrytbart sand: den kan kastas i toaletten, men i små mängder och gradvis för att undvika stopp i avloppet.

 

4. Blöjor

4. Blöjor

Coop41/Wikipedia

Ja, även om det verkar absurt, finns det de som spolar ner blöjorna i toaletten. Detta skapar inte bara en enorm skada på miljön, utan också på rören: förutom plastmaterialet, innehåller blöjor ofta en absorberande gelé, som sväller vid kontakt med vatten.

5. Kaffesump

5. Kaffesump

Steven Depolo/Flickr

Även om många tror exakt det motsatta, är kaffesump bittra fiender av rören! Kaffesump / Tesump sorteras som Matavfall. Matavfall slängs i speciell papperspåse för rötning. 

Advertisement

6. Bomullstops

6. Bomullstops

pixabay

Bomullstops och bomullsrondeller är extremt farliga för rör och för miljön. Deras sammansättning skapar enorma, formlösa massor som vandrar i avloppssystemet hur länge som helst.

Designed by Freepik

Designed by Freepik

Låt oss sprida dessa gyllene regler så mycket som möjligt... Varje liten handling kan vara grundläggande för vår planet! :-)

Advertisement