Så här väljer du en vattenflaska i rostfritt stål - ett mer miljövänligt alternativ till plastflaskan

av sofia

31 Augusti 2019

Så här väljer du en vattenflaska i rostfritt stål - ett mer miljövänligt alternativ till plastflaskan
Advertisement

Problemet med plastförorening blir ett alltmer diskuterat ämne som lyckligtvis ökar medvetenheten. De små dagliga gesterna som var och en av oss kan göra för att undvika att förvärra situationen är så många.

Att inte överlämna mer plast till naturen som är svår - om inte omöjlig - att ta hand om innebär också att man funderar över de saker som omger oss i vardagen. Flaskor är bland de plastföremål som vi använder allra mest. En ekonomisk och framför allt miljövänlig lösning kan vara att dricka från en vattenflaska i rostfritt stål. Låt oss kika på några tips för att välja rätt och hålla den ren på bästa sätt.

via Journal of Exercise Physiology

Advertisement
Amraepowell/Wikimedia

Amraepowell/Wikimedia

Fler och fler människor bestämmer sig för att köpa vattenflaskor att alltid ta med sig istället för de traditionella och förorenande plastflaskorna. Valet är verkligen prisvärt och ekologiskt, men kräver att man är aktsam på vissa saker.

Först och främst är det bättre att välja aluminium eller rostfritt stål med avtagbar botten, för att kunna komma åt bättre vid rengöring. Dessa material garanterar både styrka och hållbarhet. Dessutom är det att föredra att ha en bred och inte smal öppning för att rengöra den bättre, kanske till och med med en flaskborste.

Att dricka från samma behållare dag efter dag innebär att det utsätts för risken att förorenas med bakterier, alger, svampar och andra mikroorganismer som tenderar att spridas i våta miljöer. Även om de föredragna materialen vid köpet är icke-toxiska, riskerar de även att utsättas för bakterier enligt en vetenskaplig studie.

Advertisement
dirk schaefer/Wikimedia

dirk schaefer/Wikimedia

Oroa dig inte, det räcker med att komma ihåg att tvätta din flaska ordentligt varje dag. Att bara skölja den med vatten räcker inte. När du har möjligt bör du fylla behållaren med varmt vatten och lite tvättmedel, stänga den, skaka den kraftigt och sedan skölja.

Samma procedur måste ägnas åt locket och munstycket. Ett naturligt alternativ kan vara vinäger, som får stå i vattenflaskan under några timmar utspädd i vatten. Men det enklaste sättet är att grundligt sanera dessa behållare är alltid diskmaskinen, eftersom det gör det möjligt att tvätta dem vid höga temperaturer. Kort sagt, med viss försiktighet är det enda som återstår att köpa en bra vattenflaska!

Advertisement