8 människor som har levt liv utöver det vanliga - TittaPaVideon.se
x
8 människor som har levt liv utöver…
34 bilder som gör varje perfektionist lycklig En kvinna vill ta sig förbi honom i kön: hans svar gör henne stum

8 människor som har levt liv utöver det vanliga

02 Januari 2018 • Av Linda Solari
5.585
Advertisement

Idag finns det tv-program och YouTube-kanaler som är helt dedikerade till berättelserna om människor som har levt liv utan det vanliga, men för några årtionden sedan var karaktärerna som blev kända för en viss förmåga eller de äventyr de levde inte så många.
De åtta som vi berättar om kan vi efteråt konstatera, vad om om händelser som skulle visa sig bli en viktig del i deras livsberättelse.

Olive Oatman, mormonflickan som växte upp i en indianstam

Historien om Olive Oatman (1838-1903), en ung mormonflicka, börjar när hon kidnappas av Yavapai-stammen vid 13 års ålder, på en tågresa till Kalifornien. Yavapai skilde henne från hennes föräldrar och sålde henne snart som slav till en annan stam, Mohave-stammen. I den blev växte hon upp som en effektiv stammedlem, de tatuerade henne och klädde henne med deras kläder. Den unga kvinnan bodde hos Mohave fram till 19 års ålder, när hon (på grund av ett hot från européerna i Fort Yuma) släpptes och återvände till sin familj.

Hans Schimdt, den religiösa som dömdes till elektriskastolen

image: Wikimedia

Hans Schmidt, en präst av tyskt ursprung, bestämde sig för att flytta till St. Boniface Church på Manhattan, där han hade ett förhållande med en ledsagare. År 1913 bestämde sig de två att gifta sig i total sekretess, men när kvinnan hävdade att hon väntade ett barn dödade Schmidt henne och kastade henne in i Hudson River. Utredarna fann emellertid kvinnans kvarlevor i floden, gick tillbaka till prästen, arresterade honom och dömde honom till elektriskastolen.

Advertisement

Den prostituerade som blev drottningen av piraterna

Historien om Ching Shih ägde rum i Kina under 1700-talet. Shih, en fattig kvinna, som arbetade som prostituerad fram till den dag då piraten Zheng Yi flydde från sitt land och valde henne som en brud. När hennes man dog, tog hon över pirat-flottan och blev en av de mest rädda och respekterade kvinnorna i Kina. När den kinesiska kejsaren erbjöd piraterna fred, i utbyte mot att de skulle avstå från sin brottsliga verksamhet, accepterade Shih och återvände till det civila livet, rikare än någonsin!

Grady Franklin Stiles, "Lobster Boy"

Grady F. Stiles Jr. led av ectrodactyly, en sjukdom som orsakar "hummer-klo" händer och fötter som är deformerade, och på grund av han hade allvarliga hinder för att gå och var begränsad till en rullstol. Grady arbetade i cirkusvärlden och det var i denna krets som han träffade sin framtida fru. Han hade inte möjlighet att använda kroppens nedre del, han utvecklade stor styrka i den övre; Tyvärr använde han denna kraft emellertid att skada olika familjemedlemmar, inklusive den framtida svärsonen, Ciele Stiles, som han dödade på bröllopsnatten. Till sist blev han själv dödad av en granne som uppenbarligen var anställd av hans fru för att "lösa problemet".

Den rikaste mannen som någonsin existerat

Mansa Musa I blev kejsare av Mali år 1312. Tack vare handeln med guld och salt ackumulerade han en stor förmögenhet som skulle uppnå till cirka 400 miljarder dollar idag, mycket mer än den rikedom som ackumulerades av Rockefeller!
Vad gjorde kejsaren i Mali med alla pengar? Mycket av hans ekonomiska kraft investerades i byggandet av moskéer (enligt legenden beställde han en ny varje fredag).

Advertisement

Läkaren som låstes in på mentalsjukhus för att säga sanningen

Ignaz Semmelweis var en läkare från Wien som kom fram till att: gravida kvinnor som dog av sepsis var fem gånger fler i avdelningar som sköttes av läkare än de som förvaltades av barnmorskor. Reflekterande, Semmelweis förstod att detta berodde på dåliga desinfektionsåtgärder: läkare behandlade kvinnor med samma verktyg som används för obduktioner, utan ordentlig sterilisering. På grund av sin hårda kritik av sjukhusen, blev promotören av desinfektion för medicinska instrument med användning av klor, utskrattad av sina kollegor (som kände sig under attack) och det ledde till att han fick ett nervsammanbrott. Han dog på mentalsjukhus, (ironiskt nog) av just sepsis!

Kvinnan som inte kunde sjunka

Violett Jessop är ihågkommen för sin förmåga att överleva sjöolyckor. Denna sjuksköterska som levde mellan 1887 och 1971, var ombord på tre havsgiganter (Olympic, Titanic och HMHS Britannic) som var inblandade i sjöolyckor med totalt fler än 1500 döda. Även om hon en gång blev skadad i huvudet, lyckades Violett alltid komma på en livbåt!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack