Är det möjligt att min katt ser spöken? Det här händer när en katt fixerar en punkt

av Linda Solari

17 November 2017

Är det möjligt att min katt ser spöken? Det här händer när en katt fixerar en punkt
Advertisement

Om du någonsin har haft med katter att göra har du säkert kommit fram till två slutsatser: att A) katter är galna, att B) spöken existerar, eller kanske båda. Varför fixerar katter ibland på en exakt punkt i rummet, som om något var osynligt för våra ögon? Veterinär Rachel Barrack säger att när de fixerar en punkt är det för att de uppfattar rörelser, eftersom deras sinnen är mycket mer utvecklade än våra.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

En studie gjord 2014, bekräftar att både katter och hundar kan se delar av ljusspektret som vi inte kan, till exempel ultraviolett (UV). Men anledningen till att hundar inte verkar vara lika känsliga för dessa omärkliga rörelser är bara en fråga om djurkaraktär, förklarar Dr. Barrack. Katter är mer nyfikna av natur och är därför mer villiga att undersöka.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Jämfört med människors ögon har katter ett antal stavar (fotoreceptorer som garanterar syn under lite ljus) mer än 6-8 gånger: det är därför de har en mycket mer utvecklad syn på natten.

Katie Armor, medlem av Boston City Adoption Center, säger: "Först och främst tror jag inte på spöken, men jag måste erkänna att katter har fantastiska förmågor och att deras sinnen är oändligt mer utvecklade än våra. De ser och hör saker som vi inte kan, de har en hjärna som fungerar på ett sätt som vi inte kan förstå. När en katt verkar höra eller se något som uppenbarligen inte existerar, gör de oss till en del av deras erfarenhet, som vi bör espektera, de försöker lista ut vad det är och samtidigt är de rädda."

Katie Armor rekommenderar att man utnyttjar dessa ögonblick för att interagera med katten och för att förstå djupare vad den känner: "Belys den punkt katten stirrar på eller placera örat mot väggen i närheten av vilken katten beter sig på ett konstigt sätt, för att höra några ovanligt ljud. "

Det kan också hända att katten fixerar sin husse/matte och inte "ett spöke": i dessa fall råder veterinären Barrack att inte skrämma katten, men att sända den ett meddelanden om "fred" det kan vara att blinka med ögonen. Så det finns inget att oroa sig för om kattens ögon stirrar på dig: det är bara ett kärleksbudskap!

Advertisement