Dödsträdet alla hemligheter, jordens farligaste växt

av Sabrina d'Andrea

29 Oktober 2017

Dödsträdet alla hemligheter, jordens farligaste växt
Advertisement

Har ni redan promenerat på landet eller i en park och stött på ett okänt träd fullt av saftiga frukter? Tja, vi vet ju att i detta fall är det bäst att inte skämta med naturen, eftersom att smaka på fel frukt kan visa sig vara en mardröm! 

Därför vill vi presentera er ett slags träd som har fått beteckningen "dödsträdet":att närma sig det eller att smaka dess frukter kan få förödande konsekvenser. Låt oss titta på dem en i taget. 

 

Advertisement
Dödsträdet alla hemligheter, jordens farligaste växt - 1

Växten heter Hippomane Mancinella och det som gör den så farlig är den stora förekomsten av phorbol, en organisk kompost av vegetabilistiskt ursprung som är extremt farligt

Det som gör det ännu farligare är dess fysiska attraktiva aspeketer: den intressanta doften, frukterna är söta och saftiga, grenarna erbjuder massa skugga... Synd bara att gifterna det har i sig kan leda till en lång och plågsam död. 

 

Advertisement
Pancrat/Wikimedia

Pancrat/Wikimedia

Bara att gå under löven kommer orsaka irritation i ögonen och på huden, men det värsta händer när det regnar: vattnet gör nämligen så att pollen från löven faller till marken med frätande gifter. 

Inte ens dess bark är ofarligt: endast genom att röra det känner du dig irriterad, och om du skulle vilja använda det som ved måste du vara beredd på andning och synproblem på grund av röken.

 

Dick Culbert/Wikimedia

Dick Culbert/Wikimedia

Om vi nu vänder oss till frukterna: varje frukt innehåller en väldigt hög gifthalt. Efter sväljning uppstår svåra brännskador i matstrupen och inflammation i matsmältningssystemet inom 10 minuter, vilket leder till kräkningar och diarre. 

Eftersom inget i deras utseende gör det möjligt att förutse dessa katastrofala följder, är det viktigt att tydligt ange detta för att undvika obehagliga olyckor.

 

 

Jean & Nathalie/Flickr

Jean & Nathalie/Flickr

Trädet kommer ursprungligen från Centralamerika och öarna i Karibiska havet, men det kan också förekomma i USA och Florida främst. 

Därför vill vi minnas utforskaren John Esquemelings vittnesbörd, som 1678 berättade: "En dag plågades jag så mycket av myggor och, ovetandes om trädets sanna natur, tog jag en gren för att använda som fläkt: mitt ansikte svullnades upp och fylldes med blåsor, det kändes som att jag höll på att brinna och jag förblev blind i tre dagar" 

Definitivt en växt bra att hålla sig undan från!

 

 

Advertisement