Den gamla schimpansen tar emot det sista besöket från sin vän: mötet är hjärtknipande

av Linda Solari

20 Oktober 2017

Den gamla schimpansen tar emot det sista besöket från sin vän: mötet är hjärtknipande
Advertisement

Om du tvivlar på att primater verkligen upplever samma känslor som människor, kommer den här videon att tydliggöra hur det ligger till.

Schimpansen  som du ser heter Mama, och är urmodern i ap-kolonin som bor i Royal Burgers Zoo  i Arnhem, Holland. Denna grupp primater har varit avgörande under de senaste årtiondena för framsteg av beteendeundersökningen av dessa djur.

I den här videon från april 2016 är Mama 59 år gammal, hon är sjuk, hon vägrar äta och verkar fast besluten att låta sig själv dö. Då beslutar den beteendebiologiska professorn Jan van Hooff, hennes gamla vän, att gå dit för en sista hälsning.

Advertisement
Den gamla schimpansen tar emot det sista besöket från sin vän: mötet är hjärtknipande - 1

Professorn känner Mama sedan 1972, han levde i många år i kontakt med kolonin, och mellan honom och matriarken fanns en mycket djup kontakt.

I det första ögonblicket verkar chimpansen, mycket svag och i ett tillstånd av slöhet, och omedveten om hans närvaro, men när Jan van Hooff uttalar de första orden, verkar djurets ögon bli upplysta av ett underbart välkomnande.

Advertisement
Den gamla schimpansen tar emot det sista besöket från sin vän: mötet är hjärtknipande - 2

Den gamla matriarken dör en vecka efter det här mötet, men från bilderna kan vi helt klart förstå att hennes gamla väns hälsning gav henne ett sista, dyrbart ögonblick av kärlek.

Njut av videon av deras sista möte... och försök att inte bli rörd!

Advertisement