Hon organiserar en middag hemma men vill inte ha några barn med: "En av mina vänner tog illa upp, gjorde jag fel?

av sofia

01 April 2024

Hon organiserar en middag hemma men vill inte ha några barn med: "En av mina vänner tog illa upp, gjorde jag fel?
Advertisement

När man är värd eller värdinna har man privilegiet att få sätta upp regler för sina gäster. Vi vet att alla att när man blir bjuden någonstans måste man respektera reglerna för gott uppförande när kliver in i någon annans hem, vara försiktig så att man inte har sönder något, respektera husägarens privata utrymmen och be om lov innan man gör något, om inte husvärden redan har gett instruktioner.

Vad händer om man inte följer dessa direktiv? Då tenderar det att uppstå diskussion, precis som i det här fallet.

Advertisement

Vänskapsrelationer

Vänskapsrelationer

Anastasia Shuraeva/Pexels

Att organisera en middag med sina vänner är alltid trevligt, och det finns människor som gärna ställer sitt hem till förfogande om man inte vill gå ut på restaurang eller på krogen. Kanske beställer man hem mat så att man inte behöver laga den, eller så delar man upp menyn mellan de olika gästerna, så att alla kan bidra med några rätter. När en vänskapsrelation baseras på respekt och ärlighet borde det inte upstå några problem, men detta är tyvärr inte alltid fallet.

I dagens berättelse delade en kvinna sin upplevelse med det kompisgäng hon brukade umgås med, och försökte förstå om det var hennes inställning som var fel eller inte. "Min grupp vänner är splittrad i en fråga. Vi är 6 stycken, vi har känt varandra sedan vi gick i gymnasiet och vi ses då och då, var och en tillsammans med sin partner - börjar kvinna - Vi är alla circa 25 år och bara en av oss, Jessica, har två barn och är ensamstående mamma. Eftersom vi bor på landet är det inte lätt att hitta en plats att träffas på, därför drar jag mig inte för att erbjuda mitt hus som mötesplats. Andra kan inte av olika anledningar, så jag gör det gärna, men jag har en viktig regel: jag vill inte ha några barn i huset."

Advertisement

Inga barn med på middagen

Inga barn med på middagen

ELEVATE/Pexels

Ett val och en begäran som uppenbarligen försatte henne i svårigheter med den enda mamman i gruppen, som kände sig utanför. Vår huvudperson förklarade dock att det inte bara var hon som inte gillade barn, utan att hennes hund inte heller gillade dem, så för att undvika problem föredrog hon att inte ha några i sitt hem. Hur reagerade de andra? Gruppen var uppdelad mellan de som höll med kvinnan och de som tyckte att hon kunde göra ett undantag från regeln.

"När vi organiserade den senaste träffen frågade Jessica mig om hon kunde ta med sina barn, men jag svarade blankt nej - skrev författaren till inlägget - Förra gången hade hon tagit med dem utan min tillåtelse och inte bara hade hon försökt lämna dem med de andra för att slappna av lite, men ett av barnen hade dessutom kräkts på min soffa, smutsat ner den och tvingat mig att byta den på min bekostnad, eftersom mamman inte på något sätt erbjöd sig att reparera skadan." .

En obekväm situation som skapade dålig stämning och gjorde att hon kände ett behov av att fråga om utomståendet personers åsikter.

Vem har rätt i sådana här lägen?

Vem har rätt i sådana här lägen?

Andrea Piacquadio/Pexels

Användarna läste inlägget komplett med uppdateringar, utvärderade berättelsen och de flesta nådde slutsatsen att problemet inte så mycket var barnen, utan snarare den obefintliga vänskapen mellan de två kvinnorna. Huset tillhörde författaren så hennes regler måste utan tvekan respekteras, men detta var inte vad inlägget egentligen handlade om. Hon och Jessica kom inte överens och hon gillade inte Jessica överhuvudtaget så varför fortsätta att låtsas vara vänner?

"Reglerna är okej - skrev en person - men om jag verkligen var vän med någon i svårigheter som inte har råd att betala en barnvakt för att kunna vara hos mig, skulle jag hitta ett sätt att hjälpa dem enbart för att ha nöjet att spendera lite tid tillsammans" - en tanke som faktiskt får dig att tänka till.

Ett vänskapsband bygger på ömsesidig respekt, på det stöd som båda parter kan finna i den andra och på att dela positiva och negativa situationer. I det här fallet verkade det som att dessa grundläggande bitar saknades så problemet handlade egentligen om något annat än enkel gästfrihet. Enligt de som läste inlägget borde alltså kvinnan ha gjort andra överväganden, även när det gäller hanteringen av den oväntade händelse som hade involverat hennes dyra soffa, istället för att bara fokusera på barnen, en detalj som är ganska irrelevant med tanke på allt annat. Vem tycker du har rätt i den här situationen?

Advertisement