Ett par som väntar barn efter en IVF-behandling tvingas lämna ifrån sig barnen efter förlossningen

av sofia

26 Januari 2024

Ett par som väntar barn efter en IVF-behandling tvingas lämna ifrån sig barnen efter förlossningen
Advertisement

Att längta efter att få barn och få sin önskan uppfylld är något av det mest kraftfulla som finns. Det lämnar inget utrymme för något annat, man tänker bara på en sak och det enda man vill är att nå målet att få hålla sin lilla bebis i famnen. Det är dock sant att inte alla lyckas med detta på naturlig väg och att många par behöver mycket tid för att lyckas och medicinsk hjälp.

Idag är detta inget konstigt, vetenskapen har tagit många steg framåt i den här meningen, men det är synd att det även kan ske misstag inom det medicinska området och att det ibland är de blivande föräldrarna som påverkas negativt av detta. Som det asiatiska paret vi ska berätta om idag till exempel.

Advertisement

En sorglig historia

En sorglig historia

Needpix

Paret är huvudpersoner i en sorglig historia som började med provrörsbefruktning 2019. Eftersom de inte kunde få barn naturligt, vände de sig till en klinik i Kalifornien för att få hjälp. Behandlingen kostade 100 000 dollar, men den ledde inte till önskat resultat, eller åtminstone inte för de direkt inblandade.

När processen väl började genomgick kvinnan i fråga en behandling där två embryon implanterades, tyvärr felaktiga. Dessa var egentligen avsedda för två andra kvinnor, så kvinnan och hennes man, som medvetet förblev anonyma, efter 9 månaders graviditet och de två barnens födelse var tvungna att skiljas från de två nyfödda barnen.

Behandlingen bestod av implantation och födsel av två tvillingflickor, så när läkarna såg de två pojkarna insåg de att något inte hade gått rätt till och påbörjade en serie undersökningar som ledde dem till de genetiska föräldrarna.

Advertisement

Tre par drabbades av det här misstaget

Tre par drabbades av det här misstaget

Needpix - Not the actual photo

Två andra par väntade därför på implantation av embryon, kliniken hade helt enkelt förväxlat folk och tilldelat fel "bebis" till fel par. Detta resulterade i djupa trauman inte bara för det asiatiska paret som efter en lång graviditet fick ta farväl av sina nyfödda barn, utan även för de andra två familjerna som riskerade att inte kunna få krama om sina barn.

En av dessa, Anni och Ashot Manukyan, samt det asiatiska som förblev anonymt, lämnade in en stämningsansökan mot kliniken för både moraliska och materiella skador, med tanke på kostnaden för behandlingen. Paret berättade hur komplicerat det hela var. Med tanke på det initiala misstaget implanterades även Anni med embryot avsett för ett fjärde par, vilket ledde till missfall och stort lidande.

När kliniken sedan kontaktade dem för ett DNA-test och följaktligen för att berätta att de kunde få sitt barn, även om det föddes från en annan kvinna, var glädjen för paret enorm. Men de skulle aldrig glömma vad som hade hänt. "Jag ber varje dag för kvinnan som bar min son - berättar Anni Manukyan - Hon tog hand om honom, matade honom och visade omtanke innan han anförtroddes åt oss. Hon var lika mycket ett offer som jag".

Hur man går vidare...

En skrämmande situation, om man tänker efter, som involverade 3 par, plus ett fjärde indirekt. Ett misstag som fick dem att lida, genomgå en graviditet utan att kunna njuta av sina barn, eller välja att göra abort. En psykologisk påfrestning som inte på något sätt bör underskattas och som gjorde att de vann målet mot kliniken, men som förvisso inte går att övervinna så lätt.

Att göra misstag är mänskligt, det vet vi, men det finns sektorer där de inte bör inträffa. Lidandet i det här fallet är extremt och att bära ett barn i 9 månader, se det födas och sedan lämna bort det till den legitima familjen är inte en lätt sak att gå igenom. Låt oss bara hoppas att det asiatiska paret efter så många år och så mycket smärta kan hitta den lycka de letade efter och lite lugn.

Advertisement