En kvinna berättar: "Mina föräldrar tvingade mig att göra extra läxor när jag gick i skolan, det var en mardröm"

av sofia

07 Oktober 2023

En kvinna berättar: "Mina föräldrar tvingade mig att göra extra läxor när jag gick i skolan, det var en mardröm"
Advertisement

Skolan är antingen något man älskar eller något man hatar. Många unga känner sig obekväma i en miljö full av regler som kräver mycket arbete även utanför dess väggar, medan det för andra är helt normalt – kanske till och med tillfredsställande – att utföra sina uppgifter som student.

Joey var på den tiden en liten flicka som i princip inte hade något emot skolan. Men hennes föräldrar förstörde relationen hon hade med sina studier då de ständigt gav henne extrauppgifter och hade fått dessa aktiviteter att oundvikligen ta bort värdefull fritid från flickan.

Advertisement

Disciplin och hårt arbete

Om det fanns övningar att göra var hon alltid tvungen att göra fler. En uppsats att skriva? Hennes mamma tvingade henne att göra två.

Så tillbringade Joey Hadden hela sin skoltid, redan från grundskolan. I själva verket hade hennes föräldrar på gymnasiet slutat ge henne extra läxor, men de tvingade henne ändå att ta alla extra lektioner i hennes kurser (trots att de inte var obligatoriska).

Så hennes eftermiddagar var alltid fyllda av intensiva studier och på sommaren "övertygade" de henne om att bli volontär. "Varför gör ni så här mot mig? Varför tvingar ni mig att göra så mycket mer än vad som krävs av andra människor i min ålder?", frågade Joey ofta, frustrerad efter flera år av en mycket tröttsam rutin att upprätthålla. Hennes mamma tittade på henne en dag och svarade beslutsamt.

Advertisement

Var det värt det?

"För att du kan", var kvinnans ord, berättar författaren. Ja, du läste rätt, författaren: Joey har nämligen blivit en professionell journalist som reser världen runt på grund av sitt jobb.

Sedan erkände hon att hennes föräldrars behandling faktiskt hjälpte henne väldigt mycket även om hon inte alltid hade det lätt. Nu erkänner hon att tack vare allt det extraarbete som hennes familj tilldelade henne hade hon alltid lätt att plugga till tentor och att hennes hjärna aldrig var "lat".

Nu är hon tacksam för att ha fått den uppmärksamheten, ett tydligt tecken på kärlek till en dotter vars föräldrar bara önskade och förväntade sig det bästa.

Ibland kanske vi inte förstår motivationerna bakom vissa beslut som fattas av dem som älskar oss, men vad vi är, vilka vi kommer att bli måste vi alltid komma ihåg är också tack vare dem som pressade oss bortom våra gränser och uppmuntrade oss att ge vårt bästa.

Advertisement