Sover du inte gott på natten? Här är reglerna att respektera för att sova gott

av Titti Carlberg

03 September 2023

Sover du inte gott på natten? Här är reglerna att respektera för att sova gott
Advertisement

Att sova är något av det viktigaste som finns. En god vilsam sömn tar oss tillbaka till världen, laddar oss och ser till att vi kan möta en ny dag i full fart. Det är dock synd att det för vissa människor inte är så självklart att sova gott och att deras sömnlöshet alltid väntar runt hörnet med alla dess negativa följder. Tankar, rädslor och ångest är bara några av konsekvenserna av att vi ligger vakna under natten.

Hur ska man sätta stopp på detta för att kunna vila sinnet och kroppen ordentligt? Det finns några enkla strategier att använda för att få en god natts sömn. Låt oss tillsammans se vilka det är.

via Sleep Foundation

Advertisement

Kan du inte sova på natten? Låt oss ta reda på hur man fixar det

Kan du inte sova på natten? Låt oss ta reda på hur man fixar det

Pexels

En av de mest iritterande sakerna som finns är att inte kunna somna. Att gå till sängs men hålla ögonen vidöppna, vrida och vända sig från ena sidan till den andra utan att hitta rätt position, kliva upp från sängen, lägga sig ner igen, ständigt titta på klockan och räkna timmarna tills alarmet ljuder och tänka på allt som är negativt i ens liv: detta är alla handlingar och reflektioner som inte hjälper oss på något sätt. Att tillbringa nätterna i detta tillstånd gör bara att vi blir ännu tröttare, vilket bidrar till ett mentalt och fysiskt obehag.

Så hur gör man för att få en god natts sömn?

Om problemet kvarstår flera nätter är det lämpligt att konsultera en läkare som kan hjälpa dig att identifiera problemet och lösa det. Om det däremot händer sällan, men du vill ändå undvika det, finns det några enkla regler att följa.

Advertisement

Regler för en vilsam sömn: låt oss se vilka det är

Regler för en vilsam sömn: låt oss se vilka det är

Pexels

För att sova bättre måste vi ge vår kropp och själ en hjälpande hand så att de är i ett tillstånd av total komfort. Först och främst är det bra om vi, minst en halvtimme innan vi släcker lampan, inte sitter framför telefonskärmen. Denna aktivitet ger en input till hjärnan som inte är hälsosam.

Det är också viktigt att inte gå och lägga sig med full mage. Den sista måltiden före sänggåendet bör ätas minst 2 timmar innan man går och lägger sig för att sova. På så sätt tyngs inte kroppen ner utan har gott om tid på sig att smälta maten. Detsamma gäller för alkoholintag. Naturligtvis kan det i fallet att vara lite alkoholpåverkad innebära en liten hjälp att somna snabbt, men om man har druckit för mycket får man inte en avslappnande sömn, så det är bättre att undvika.

Om du inte lyckas somna, prova dessa tips

Om du inte lyckas somna, prova dessa tips

Alyssa L. Miller/Flickr - Not the actual photo

När du bestämmer dig för att gå och lägga dig, börja med att förbereda dig. Vädra ut i sovrummet för att få en idealisk temperatur, det ska inte vara för kallt, men inte heller för varmt. Madrassen och kudden måste vara bekväm och sänglampan ska dämpas gradvis tills den slocknar helt. Om du vill känna dig helt avslappnad kan du prova en hjälpande övning mot muskelspänningar eller andningsövningar: du kommer att märka en stor skillnad.

Och om detta fortfarande inte hjälper, prova med lite lätt läsning, utför en inte alltför krävande aktivitet - du kan till exempel stryka, en mycket avslappnande handling - drick en varm dryck, kanske mjölk med honung, och om negativa tankar angriper dig, ha ett anteckningsblock och en penna till hands så att du kan överföra all negativitet till pappret, detta ger din hjärna en känsla av att vara befriad.

En annan viktig sak: om du inte lyckas somna, ligg inte kvar i sängen. Sinnet registrerar allt och skulle kunna registrera sängen som en plats där man inte vilar, utan är aktiv. Så flytta på dig och välj ett annat rum istället, först när du känner dig redo går du tillbaka till din säng och lägger dig för att sova.

Vilken typ av sömn har du? Har du någonsin provat något av dessa tips under den värsta tiden på natten?

Advertisement