De 5 vanligaste felen vi gör som skadar håret: hur vi ska göra för att undvika dem och alltid ha en perfekt look

av Emma Fisone

11 Augusti 2020

De 5 vanligaste felen vi gör som skadar håret: hur vi ska göra för att undvika dem och alltid ha en perfekt look
Advertisement

Hårvård är minst lika viktig som hudvård - man behöver följa några  enkla råd för att  få optimala resultat som varar länge. Fast tillfredsställelsen av att torka håret efter duschen och se ut som att man nyss kommit ut från frisören, är ovärderlig. Men ofta begår vi misstag just under själva proceduren, varje gång som vi går in i duschen för att tvätta håret. Problemet är ofta hur frekvent vi tvättar håret: efter en viss tid kan det faktiskt bli oåterkalleligt förstört. Men det finns många små saker som man kan ha i åtanke:

Här har vi de 5 vanligaste felen som gör att vi skadar håret.

Advertisement

Varje dag vs. Två gånger i veckan

Varje dag vs. Två gånger i veckan

Instagram / farah.sharma

1) Att tvätta håret varje dag. Experterna säger att det inte är nödvändigt att tvätta håret med schampoo varje dag. För att ha ett rent hår så räcker det med att tvätta det 2 till 3 gånger i veckan och att, under de andra dagarna som vi duschar, bara skölja det med vatten, och inget mer. Att lägga till schampoo är inte optimalt då skummet tar bort oljan som skyddar och återfuktar håret.

2) Att lägga till balsam efter schampo. Vi är vana vid denna typ av rutin, men för en del hårtyper är det skonsammare att göra tvärtom. Framförallt för tunnare hår så kan det få mer volym tack vare detta enkla knep.

Advertisement
Flickr / Marco Verch

Flickr / Marco Verch

3) Att tvätta håret med varmt vatten. Ett av de vanligaste felen gäller just vattnets temperatur. Att tvätta håret med varmt vatten kan försvaga och skada; det är mycket bättre att tvätta det med ljummet vatten och sedan avsluta med kallt vatten.

4) Att borsta håret när det är blött. Blött hår är sprödare och när man borstar det så är det mer benäget att brytas av. Det bästa är att lätt dabba håret med en handduk.

5) Att smörja in balsam på skalpen. Hårtopparna behöver fukt; att smörja in balsam direkt på skalpen kan täppa till hårsäckarna, vilket bromsar hårväxten och oljeproduktionen.

Advertisement