10 varningssignaler som tyder på att du inte dricker tillräckligt mycket vatten

av sofia

21 April 2019

10 varningssignaler som tyder på att du inte dricker tillräckligt mycket vatten
Advertisement

En av de grundläggande lärdomarna om vår kropp som vi lär oss från barndomen i skolan är att den består till 60% av vatten, en procentandel som till 75% är för musklerna och 85% för hjärnan.

Dessa siffror klargör på ett syntetiskt och uppenbart sätt att vatten är avgörande för människan, men trots detta finns det många människor som inte tar sin vätsketillförsel på tillräckligt mycket allvar, vilket riskerar att medföra en rad hälsoproblem.

Man bör därför uppmärksamma dessa 10 symtom på att man inte dricker tillräckligt och att det är dags att börja göra det.

Advertisement
pexels

pexels

  • 1. MUN OCH ÖGON ÄR TORRA. Om munnen och läpparna är torra är detta en tydlig indikation på uttorkning och även en dålig tårproduktion kan bero på att man inte dricker tillräckligt. Det är dock bra att komma ihåg att det också kan vara ett annat problem när det gäller ögonen och att det därför är lämpligt att rådgöra med en läkare om situationen inte förändras trots att man får i sig mer vätska.
  • 2. MAN KISSAR SÄLLAN OCH KISSET ÄR MÖRKGULT ELLER BRUNT. Om du inte dricker tillräckligt, kommer kroppen att tendera att behålla den lilla vätskan den får, vilket resulterar inte bara i att man kissar mindre, men också att det blir mörkare eftersom de gifter som vanligtvis elimineras genom urinen kommer att vara mer koncentrerade.
  • 3. MATSMÄLTNINGSPROBLEM. Vatten hjälper till att frigöra toxiner från kroppen, men om det inte är tillräckligt kan detta orsaka förstoppning, magont och trötthet. Faktum är att tjocktarmen tenderar att bibehålla överskott av vatten från vad som har ätits som en reaktion på en krissituation.
Advertisement
pixabay

pixabay

  • 4. REGELBUNDEN HUVUDVÄRK OCH HJÄRNDIMMA. Vätskebrist har självklart konsekvenser för hjärnan. Hjärnvävnaden förlorar vatten och släpper kraniet något, vilket ger smärta i form av migrän. Vidare minskar bristen på vatten blodflödet, vilket reducerar hjärnans syrebildning och ökar risken för inflammation.
  • 5. HÖGT KOLESTEROL. En studie om effekterna av fasta har visat att personer med lågvätskediet har mycket högre nivåer av totalt serumkolesterol än de som kompletterar kosten med vatten och salt.
  • 6. HÖGT BLODTRYCK. När man inte dricker tillräckligt koncentreras även blodet och blir tjockare vilket medför att blodflödet saktar ner och att natrium ackumuleras i blodet. När detta kombineras med en natriumrik kost och en stillesittande livsstil kan vätskebrist leda till högt blodtryck.
  • 7. KONTINUERLIG HUNGER. Det kan förväxlas med vanlig hunger, men den fortsätter även efter att man har ätit, ett tydligt tecken på att du har vätskebrist.
Sonya Mann/Flickr

Sonya Mann/Flickr

  • 8. HUDUTSLAG. Vatten hjälper till att hålla huden fuktad. När du får i dig lite vatten, blir huden torr, röd och blir en perfekt miljön för toxiner. Resultatet är akne, psoriasis, eksem och andra hudsjukdomar.
  • 9. TRÖTTHET OCH HUMÖRSVÄNGNINGAR. Vatten tar syre in i kroppen, så ju mer vatten du dricker desto starkare känner du dig. När du har vätskebrist, sänks blodflödet samt alla andra system i kroppen för att kompensera. Konsekvensen är en känsla av trötthet, men också missnöje och ångest.
  • 10. ONT I RYGGEN OCH I LEDERNA. En av de alternativa vattenkällorna som kroppen tar till om den är uttorkad är brosk, som innehåller 80% vatten. Att dricka för lite vatten kan orsaka ryggsmärta, ett tecken på dålig njurfunktion, men också en eventuell koncentration i dem av myoglobin som är ansvarig för njurstenar och urinvägsinfektioner.

Det är därför bra att förhindra att dessa symtom uppstår genom att dricka mer. En effektiv råd är att ha vanan att alltid bära med sig en flaska vatten, för att inte glömma att dricka när man är ute.

Advertisement