Harpyjan - en fågel som är så stor att alla tror att det är en människa med en fågeldräkt på sig - TittaPaVideon.se
x
Harpyjan - en fågel som är så stor…
En okänslig kvinna skickar tillbaka de presenter som inte stod på önskelistan för sin bebis Han gick upp varje morgon klockan 4 för att åka till skolan med bussen - en kändis ger honom en bil

Harpyjan - en fågel som är så stor att alla tror att det är en människa med en fågeldräkt på sig

13 Maj 2021 • Av sofia
1.085
Advertisement

Att läsa ordet "harpyja" får våra tankar att vandra tillbaka till den period då vi brann för grekiska legender och myter. Med harpyjan identifierade man den mytologiska varelsen som kännetecknades av att ha halva kroppen med mänskliga drag och den andra halvan som liknande en fågel, mer specifikt en rovfågel. Varelser som i verkligheten inte existerar, men som dock kan spåras till denna fantastiska rovfågel som i naturen verkligen imponerar med sin majestätiska närvaro.

via: PBS Nature

Den kallas "harpyja" och är praktiskt taget en av de största rovfåglarna man kan hitta i naturen. De är typiska för regnskogen och kan nå en vingspännvidd på cirka 224 centimeter, medan deras vikt varierar mellan 3,8 till 9 kilo. En mycket imponerande storlek som är omöjlig att missa!

image: Pixabay

Det finns i allmänhet två typer av harpyjer: den amerikanska och den papuanska och båda riskerar tyvärr att utrotas, även på grund av den snabba avskogningsprocessen i Amazonasområdet. Tänk att det idag bara finns cirka 50 000 exemplar kvar!

Harpyjan är en mycket fruktad fågel i regnskogen just på grund av deras rovdjurs karaktär. De föredrar sengångare, apor, mindre fåglar, men också piggsvin och olika typer av ormar!

Advertisement

Denna fågels rovdjursegenskaper är verkligen anmärkningsvärda, för att jaga sitt byte använder harpyjan sina klor som kan bli upp till 10 centimeter långa, ett mått som är jämförbart med grizzlybjörnars tänder. Av denna anledning är det bättre att inte skämta eller ta lätt på närvaron av denna rovfågel, den har allt det som krävs för att bli mycket, mycket farlig!

Men oroa dig inte, människor är verkligen inte en av harpyjans favoritbyten!

Idag finner man harpyjan nästan enbart i de brasilianska regnskogarna, även om vissa exemplar också har hittats i områden i Mexiko, Centralamerika och delar av Sydamerika, ännu längre ner än Brasilien och Amazonas regnskog. En mycket unik rovfågel vars mest unika egenskap ligger i dess utseende...

Ja, för i alla avseenden och för en mindre erfaren människa med ett mindre tränat öga kan den vuxna harpyjan, med tanke på sin stora storlek och sitt mycket imponerande utseende, misstas för en människa som bär en rolig fågeldräkt, något som många håller med om och som åtminstone gör att närkontakt med dem inte är så skrämmande som den kan verka!

Advertisement

En riktigt unik rovfågel, håller du inte med?

Tags: DjurMärkligtOtroligt
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack