En brevbärare ägnade 33 år av sitt liv till att bygga ett sagolikt palats med sina egna händer

av sofia

25 April 2021

En brevbärare ägnade 33 år av sitt liv till att bygga ett sagolikt palats med sina egna händer
Advertisement

Våra föräldrar och våra bästa lärare har alltid uppmanat oss att sträva mot och överträffa våra mål och hävdar ofta även att vi också kan sträva efter det "omöjliga". Med denna idé i bakhuvudet har vi arbetat, studerat och planerat för att bli de människor vi är idag: advokater, läkare, illustratörer, arkitekter, brevbärare, bankirer osv... Alla har valt vad de ville vara, baserat på deras egna intressen. Ferdinand Cheval gjorde dock mycket mer under sitt långa liv som brevbärare, han byggde nämligen ett monumentalt palats helt på egen hand! En fattig man som inte heller var särskilt utbildad som efter att ha hittat en sten med en intressant form fick den extravaganta idén att börja samla fler. Under 33 långa år arbetade han som brevbärare om dagen och som improviserad "arkitekt" på natten, i ett försök att utveckla sitt unika projekt: "Palais idéal" alltså "det ideala palatset". Resultatet som han erhöll är minst sagt otroligt och visar verkligen att "ingenting är omöjligt"!

Wikipedia

Wikipedia

Ferdinand Cheval, bättre känd som "brevbäraren Cheval", föddes i Frankrike i Châteauneuf-de-Galaure 1836, i en bondefamilj. Mannen var av enkelt ursprung och hittade jobb som brevbärare 1867, när han fortfarande inte visste vad han ville bli. Några år senare hittade han en sten i en flod, en sten med en så unik form att mannen fick en ganska bisarr idé, nämligen att bygga ett sagolikt och monumentalt palats. Cheval hade som sagt inte någon form av arkitektonisk eller konstnärlig utbildning, men detta hindrade honom inte från att förverkliga sitt fantasifulla projekt tack vare sin viljestyrka: "Ingenting är omöjligt för den som verkligen vill något" var mottot för denna unika och extraordinära man.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Beväpnad med en skottkärra, en murslev och massor av stenar som han samlat på sig genom åren startade brevbäraren Cheval sin verksamhet helt på egen hand enbart med sina egna armars styrka. Vi kan definiera Cheval som den perfekta prototypen för en autodidaktisk människa. Utan någon speciell plan byggde han sitt palats baserat på de illustrerade vykort som han levererade under dagen som brevbärare. Resultatet var en explosiv blandning av de mest varierade konstnärliga stilar som Cheval försökte imitera. Hans otroliga palats påminner något om Gaudis arbete i Spanien, i Sagrada Familia, ett verk som Cheval dock inte hade sett personligen eftersom han aldrig hade rest utanför sitt land.

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Hans palats är dock inte ett riktigt palats - det finns inga rum eller korridorer, utan bara grottor, kryptor och labyrinter som endast tjänar till att upprätthålla den komplicerade strukturen för det vi bättre skulle kunna definiera som ett konstverk. När man tittar på monumentet är det verkligen svårt att föreställa sig att det bara ligger en enda mans arbete bakom. Det är en struktur som är cirka 26 meter lång, 14 meter bred och 10 meter hög! Tack vare en inskription som Cheval lämnat själv vet vi att det tog brevbäraren 33 år att slutföra detta otroliga arbete, det vill säga ungefär 93 000 arbetstimmar.

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

När vi tittar närmare på hans konstverk upptäcker vi att Cheval i en blandning av konstnärliga och arkitektoniska stilar verkligen har slängt med lite av varje. Det finns spiror liknelser med kinesiska och hinduiska tempel, pelare, statyer och till och med skrifter som täcker hela strukturen. Till vänster, nästan som om de vaktade hans palats, hittar vi tre jättar som är 10 meter höga. De är  Vercingetorix, försvararen av Gallien, Caesar, erövraren av Gallien, och Archimedes, uppfinnaren. Dessutom inne i en av de många nischerna har Cheval murat fast skottkärran som han använde för att bygga hela palatset.

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Ett perfekt exempel på ett naivistiskt verk, som vid den tidpunkten inte omedelbart fick den uppmärksamhet som det förtjänade. Medan han levde ansågs brevbäraren Cheval för byns galning på grund av sina ovanliga sysselsättningar. Innan han dog fick han dock mycket uppmärksamhet från berömda konstnärer som Pablo Picasso och Max Ernst. Idag kan Palais idéal besökas och är ett mycket populärt turistmål.

Advertisement
Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Brevbäraren Cheval skulle ha velat bli begraven inne i sitt palats, i en krypta, men fick aldrig tillstånd från myndigheterna, så han bestämde sig för att bygga ett mausoleum på Hauterives kyrkogård, även detta helt på egen hand. Det tog honom ytterligare åtta år att slutföra det och idag vilar hans kropp där tillsammans med orden "Tombeau du silence et du repos sans fin" alltså "Grav av tystnad och ändlös vila".

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Facebook / Palais idéal du facteur Cheval

Man vet inte riktigt varför Cheval ägnade större delen av sitt liv till att bygga detta stora konstverk, uppenbarligen kände han sig väldigt inspirerad. Oftast blev han dock så missförstådd att det i Frankrike till och med föddes ett ordspråk om honom som inte direkt är smickrande: "Att göra som brevbäraren Cheval", det vill säga att dröja sig kvar och slösa tid på onödiga saker. Tja, om alla människors bortkastade tid skulle ge sådana resultat, skulle världen vara väldigt rik på underbara konstverk!

Advertisement