"Jag var inte redo" En arbetande mamma förklarar gråtandes varför 12 veckors mammaledighet inte räcker

av sofia

11 Mars 2021

"Jag var inte redo" En arbetande mamma förklarar gråtandes varför 12 veckors mammaledighet inte räcker
Advertisement

Att få barn är ingen dans på rosor och efter förlossningen har en mamma det fysiska behovet av att vila under en viss period. Att vila men att samtidigt behöva ta hand om en nyfödd bebis verkar vara två saker som går emot varandra, men som ändå är oundvikliga. Dessutom måste en nybliven mamma också ha i åtanke att hon snart kommer att vara tvungen att återvända till sin arbetsplats om hon arbetar. Numera finns det många kvinnor som trots att de arbetar väljer att skaffa barn och detta har i de flesta länder blivit ett ganska normalt och accepterat val. Många arbetsgivare är dock inte alltid av samma åsikt. Bortsett från alla de orättvisor som kan finnas på en arbetsplats, särskilt gentemot gravida kvinnor, har en kvinna alltid rätt att gå på mammaledighet och därför vara hemma från arbetet under ett visst antal dagar, men samtidigt få betalt. Men fungerar det verkligen så i alla delar av världen?

via Linkedin / Rachael Larsen

Advertisement
"Jag var inte redo" En arbetande mamma förklarar gråtandes varför 12 veckors mammaledighet inte räcker - 1

https://www.linkedin.com/posts...

Rachael Larsen är en ung arbetande kvinna och mamma till två barn. När hon födde sin andra dotter hade hon rätt till 12 veckors mammaledighet, enligt amerikansk lag. Kvinnan lade upp en bild på nätet där hon berättar varför hon tycker att denna period av mammaledighet är otillräcklig för den mängd arbete som en förälder, särskilt mamman, måste genomföra under de första månaderna av ett barns liv. Rachel lade upp en bild av sig själv i tårar på sin första dag tillbaka på jobbet. Kvinnan vet att hon är privilegierad och understryker att hon älskar sitt jobb, men alla de positiva faktorer som hon är väl medveten om räcker inte för att kompensera för den starka emotionella och fysiska känslan av att inte vara redo som hon kände när hon var tvungen att gå tillbaka till jobbet när hennes dotter knappt hade fyllt tre månader.

"Den natten hade jag vaknat fem gånger för att amma min dotter", berättar Rachel, som tog 4 år på sig och mycket eftertanke innan hon publicerade det fotot och delade sin traumatiska upplevelse.

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Rachel hävdar att det tog henne mycket lång tid att dela denna tanke, för hon visste att många människors svar skulle vara extremt kritiska inför hennes uttryckliga önskan att vara mamma och samtidigt en karriärskvinna. "Pressen på kvinnor är större och det räcker med att titta på de oförskämda kommentarerna du får", säger Rachel. Kvinnan fick faktiskt alla möjliga tänkbara reaktioner på sitt uttalande, varav många människor lyckligtvis visade stöd och förståelse. Andra hade dock motsatt åsikt och sa saker som: "Du borde ha tänkt på det innan du skaffade barn!".

I Usa har en mamma laglig rätt till 12 veckors betald ledighet från jobbet från det ögonblick hon föder. Varje land hanterar denna aspekt på olika sätt med mer eller mindre anpassade åtgärder. Rachels inlägg fick många kommentarer med vittnesmål från mammor över hela världen. Många har bekräftat att 12 veckor är för kort tid för att hinna komma till ro. Enligt en UNICEF-rapport från 2019, som analyserade vilka som är de rikaste länderna med mest fördelar för de som väljer att bilda familj och Estland verkar vara i spetsen. I Estland får man mer än 80 veckors betald ledighet som nybliven mamma. Vad tycker du om det?

Advertisement