En blind snickare skapar och delar sina underbara mästerverk i trä på sociala medier

av sofia

13 Mars 2021

En blind snickare skapar och delar sina underbara mästerverk i trä på sociala medier
Advertisement

Kan talang och passion övervinna alla hinder? John Furniss säger, och framför allt visar att svaret på den frågan är ja. Han är en snickare med en butik i Washington och på entréskylten står "The Blind Woodsman", det vill säga "den blinda snickaren". Trots att han förlorade synen vid 16 års ålder, lyckas han tack vare sin talang, skapa riktiga konstverk som han alltid delar med ett stort leende på Instagram och TikTok.

via theblindwoodsman/instagram

Advertisement

theblindwoodsman/instagram

Hans popularitet på TikTok har ökat på mycket kort tid. På bara några månader har John, med videorna om hans verk och hans snickeri, redan fått 6 miljoner likes. I de korta videorna visar John och hans fru Anni hur han lever, hur han utför normala dagliga aktiviteter, vad han gör på jobbet och framförallt hur han gör det. John har inte alltid varit blind, han förlorade synen och luktsinnet vid 16 års ålder och på grund av sitt svåra förflutna, många misstag och brist på syn hade han alltid svårigheter att hitta jobb.

Advertisement

theblindwoodsman/instagram

Lyckligtvis förändrades hans liv år 2012. Han träffade Anni och bestämde sig för att sluta söka jobb och istället börja arbeta för sig själv genom att starta ett eget företag. Det är vid den här tidpunkten, och efter att ha träffat en blind snickare, som Anni uppmuntrar honom till att förvandla sin förmåga att arbete med trä till ett riktigt jobb.

theblindwoodsman/instagram

Men hur kan en person som inte ser arbeta med trä och skapa föremål som inte bara är användbara utan också vackra? John har en rik visuell fantasi och har full medvetenhet om utrymmet. Han lyckas föreställa sig det han vill skapa i huvudet, som om han såg föremålet framför ögonen. Han ser dess form, dess färger och dess användbarhet. Det är på det sättet som John lyckas skapa sina eftertraktade verk, med allt från skålar till eleganta behållare i tallträ.

theblindwoodsman/instagram

Men Johns arbete tar inte slut här, hans förflutna och hans erfarenhet uppmuntrar och motiverar andra människor som är i svårighet  och där är TikTok ett mycket användbart verktyg eftersom det gör det möjligt för honom att nå ut till hundratusentals människor. Människor behöver konst och den glädje detta ger i deras liv och med sitt arbete och sin entusiasm lyckas John hjälpa till att sprida detta budskap.

Advertisement