x
5 bra anledningar till att använda…
10 fantasifulla återvinnings-idéer för att ge er trädgård eller uteplats en originell touch Hon ber om fysisk distans för sin son som är transplanterad, men blir attackerad:

5 bra anledningar till att använda lavendelessens i hemmet

05 Augusti 2020 • Av Emma Fisone
1.734
Advertisement

Från Medelhavet till Mellanöstern, denna aromatiska vintergröna växt är mycket lik rosmarin och, precis som rosmarin, så älskar den en väldränerad terräng och mycket sol. Såväl de silverglänsande bladen som dess blå-violetta blommor har en fräsch, ren, blommig och söt doft; dess buskar blir upp till en meter höga och kan vara en fantastisk syn med sin klara blå färg under högsommaren när de växer ute på fält. Men visste ni att denna läkemedelsväxt är bra för kropp och sinne?


Framförallt innehåller denna växt, liksom de flesta medicinalväxter, viktiga kemiska ämnen som till exempel polyfenol (kemikalie från rosmarin), flavonoider som apigenin och kemiska komponenter som linalool; alla dessa är naturliga ämnen som bevisat har en lindrande effekt på stress och ångest (ämnena finns även i andra lugnande aromatiska växter, däribland citrusfrukter som pomerans).

Därför har lavendelväxten, och dess eteriska oljor, åtskilliga fördelar för vår organism och vårt psyke, som till exempel:

 

image: Pixabay
  • Lindrar stress och höjer humöret
  • Ger bättre sömn
  • Är bra för hjärnan och de kognitiva funktionerna, som minne och koncentration
  • Lindrar kronisk smärta
  • Har antiseptiska och antiinflammatoriska effekter 
  • Har en antibakteriell och läkande effekt på vår hud 

Doftväxten kan ju såklart inte användas som universalmedicin mot de flesta åkommor, utan snarare som ett naturligt läkemedel som utan tvekan kan hjälpa vårt psyke och mildra en del lättare symtom.

Tags: NaturPraktiskaMå bra
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack