Videosamtal som "terapi" - för patienter som är isolerade från omvärlden är det uppmuntrande att se sin familj

av sofia

30 April 2020

Videosamtal som "terapi" - för patienter som är isolerade från omvärlden är det uppmuntrande att se sin familj
Advertisement

Om vi trodde att surfplattor och smartphones var oundgängliga verktyg för vårt dagliga liv före utbrottet av coronaviruset, kan vi definitivt säga att skärmen på en enhet kan vara av grundläggande vikt under denna period av obligatorisk isolering. Det är tack vare videosamtal som vi varje dag lyckas känna oss närmare våra föräldrar, morföräldrar och vänner. Om allt detta gäller alla som lever isolerade hemma, med möjligheten att endast lämna hemmet för brådskande frågor eller för att handla mat, föreställ dig hur viktigt det är för patienter med covid-19 som ligger på intensivavdelningarna runt om i världen. Det dagliga mötet med barnbarn eller barn är ett ögonblick av glädje för patienterna, liksom ett ögonblick då de kommer tillbaka i kontakt med den externa verklighet som de saknats under flera veckor.

via Rai News

Advertisement
Youtube / La Repubblica

Youtube / La Repubblica

Att se en mormor som tar avsked av sina barnbarn strax innan hon avlider är ett scenario som även tar hårt på läkare och sjuksköterskor, som i sitt dagliga yrke alltid försöker att inte bryta ihop inför en sådan dramatisk familjesituation. Videosamtal är ett nästan terapeutiskt ögonblick för alla de patienter som kämpar mellan livet och döden i en sjukhussäng. Deras största rädsla är att bli bortglömda, men efter ett videosamtal med sina nära och kära känner patienten sig inte längre övergiven och blir plötsligt en helt annan person än 5 minuter innan.

På avdelningarna på Gradenigo-sjukhuset och på Cellini-kliniken, i Turin, Italien, finns några surfplattor tillgängliga för patienter med covid-19. Tack vare surfplattorna kan patienterna komma i kontakt med nära och kära via WhatsApp för att återfinna lite hopp.

Advertisement