En mammas pussar lindrar smärta och läker sår enligt vetenskapen

sofia

27 November 2019

En mammas pussar lindrar smärta och läker sår enligt vetenskapen
Advertisement

Hur många gånger har vi sett mammor trösta sina barn med en puss efter att ha ramlat? Den gesten som kvinnor gör nästan instinktivt har en mycket enkel vetenskaplig förklaring, nämligen att pussar har en helande kraft på verkliga eller psykologiska sår. Att ta emot en kram av sin mamma i ett ögonblick av smärta eller förtvivlan är det mest naturliga och effektiva sättet att övervinna något svårt, även vetenskapen bekräftar detta.
 

via thesciencepost.com

Advertisement
D. Sharon Pruitt/Wikimedia

D. Sharon Pruitt/Wikimedia

University of Pittsburgh genomförde en studie som kom fram till att en mammas pussar har en läkande kraft jämförbar med homeopati vid behandling av smärta. Det är ingen slump att ett av de mest återkommande scenariorna när ett barn faller eller blir oroligt är att mamman närmar sig för att trösta barnet genom att pussa på det, kanske till och med på den punkt där barnet är skadat.

Studien genomfördes på 250 barn som råkade ut för banala olyckor i hemmet och man konstaterade att barn som ofta fick pussar från sina mammor läkte snabbare än de andra.

peakpx

peakpx

Det finns även en annan studie som bekräftar magin med en mammas puss på sina barn. Professor Vicente Torres har upptäckt att i människans saliv finns en molekyl som heter histatin, som spelar en mycket viktig roll i bildandet av nytt blod eller sårläkning.

Sammanfattningsvis bidrar en mammas omtanke på lång sikt till att uppfostra barn med god självkänsla och på kort sikt till att lindra fysisk smärta.

Mammor, pussa på era barn!
 

Advertisement