Om vi tillåter ett barn att behandla föräldrar eller mor- eller farföräldrar illa kommer det aldrig att respektera någon - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Om vi tillåter ett barn att behandla…
Vinäger är både effektivt och väldigt billigt - här är 7 sätt att använda den när du gör rent hemma Kvinnor sover bättre med en hund än med en man enligt den här undersökningen

Om vi tillåter ett barn att behandla föräldrar eller mor- eller farföräldrar illa kommer det aldrig att respektera någon

1.483
Advertisement

I en värld där allt verkar vara förfallet och bristen på respekt är på dagens ordning, lär sig inte alla barn och även få ungdomar vid första försöket magiska små ord som "Tack", "Snälla", "Ledsen" och "Ursäkta". Ord som vi hör mer och mer sällan från barn och ungdomar och detta lägger grunden för olämpligt beteende, som sedan utvecklas ännu mer felaktigt om vi som föräldrar inte tar ansvar för våra barns uppfostran och misslyckas med att lära dem vad respekt för andra människor och de saker som omger oss är.

image: Unsplash

En förälder bör försöka att så gott som möjligt lära sitt barn hur man hanterar känslor (en uppgift som tyvärr är mycket svår även för många vuxna) och hur man uttrycker dem utan att vara respektlös mot andra människor, vem de än är. Vi måste dock komma ihåg att när barn och ungdomar fångas i ögonblick av ilska som råder över alla andra känslor, kan de inte tänka klart.

Det här är ögonblick då deras hjärnor kopplar ifrån - de kan inte ansluta sig känslomässigt med oss - och därför är det absolut värdelöst att försöka förklara någonting för dem. I dessa fall är det bättre att undvika att till och med tillgripa hot eller straff eftersom barnet, som för stunden domineras av ilska, bara kommer att minnas det och kommer att lämna all annan form av undervisning åt sidan.

image: Unsplash

- "Våra ungdomar älskar lyx, är oförskämda, har en stor makt och ingen respekt för de äldre. Dagens barn är tyranner. De reser inte på sig när en gammal man kommer in i ett rum, de svarar sina föräldrar illa."

Tycker du att denna fras återspeglar din situation och, mer allmänt, dagens barns tendens att bete sig på ett alltmer irriterande sätt?

Tja, för att säga sanningen är det en fras, som skrivits av Sokrates, den berömda grekiska filosofen, för 2400 år sedan. Barn, men särskilt ungdomar, skapar problem sedan antiken - tonåren är i själva verket ett mycket viktigt övergångs moment, där barnet formas  för att bli den person som den kommer att bli som "vuxen". Därför är det mycket viktigt för ungdomar att, under denna fas av tvivel och frågor, följas och vägledas av sina föräldrar, vilka inte bör ses av barnen som auktoritära figurer, utan som riktiga guider för att ställa frågor. 

Advertisement
image: pxhere

Med hot, som de som nämnts ovan, kommer du inte att komma någonstans - inför respektlöst beteende är det alltid bättre att förbli lugn och försöka att inte låta stundens ilska få övertaget. Men vad kan man då göra, när man står inför ett oförskämt barn, som fortsätter att uppträda illa, kanske uppmuntrad av en lite för tillåtande uppfostran, för att få barnet att ändra riktning? Hur kan vi korrigera barns oacceptabla beteenden?

Här är 5 tips att följa för att ta kontroll över situationen:

Uppfostra från början. Även mycket små barn kan förstå regler - så förklara dem! Med tiden kommer de att lära sig att tillämpa dem korrekt och genomföra dem.

image: unsplash

Sluta överbeskydda dem. Att beskydda barn för mycket kan på något sätt vara som att ge dem en dålig uppfostran. Vi vill alltid erbjuda dem det bästa, förhindra dem från att tvingas möta de verkliga problemen i livet. Vi är inte medvetna om att vi skulle kunna "skada dem ". På detta sätt kommer barn aldrig att vara beredda att möta de många motgångar som kommer att uppstå under hela livet. Låt oss därför undvika att tillfredsställa alla deras behov bara för att vi inte vill se dem gråta, bli arga eller missnöjda.

Sätta gränser. Om vi sätter upp en regel måste den följas från början och föräldern måste vara den första som föregår med gott exempel. Om barnet svarar illa beror det på att det kanske inte är tydligt hur långt han eller hon kan gå med sitt beteende - försök att sätta tydliga gränser för dig och ditt barn.

image: Unsplash

Konsistens och uthållighet. Straff är helt värdelösa, så undvik "ingen TV i en månad" hot eftersom du inte kommer särskilt långt på det och även för att vi knappast kommer att kunna hålla vårt ord. Ett straff måste vara ett straff, så två timmar utan tv är mer effektivt än hot som "en månad utan TV" (vilket då knappast kommer att bli en hel månad).

Skilj på vad som är viktigt och inte. Som goda föräldrar måste vi kunna skilja de viktiga saker som vi inte tolererar att någon överskrider gränsen, från de mest överflödiga sakerna. Vi är ofta bestämda när det gäller saker som "tvätta koppen efter frukost" och låter sedan förolämpningar och mycket allvarligare beteende passera. Vad bör man göra då? Det är onödigt att tvinga barn, låt oss istället försöka få dem att inse konsekvenserna av deras beteende, då det är mycket lättare och mer produktivt att bete sig bra med andra och skapa empati än att fortsätta med irriterande och respektlöst beteende.

Har du personligen någon erfarenhet av det här?

Tags: BarnPsykologi
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack