En storm avslöjar en 5000 år gammal by - här är bilderna av Skottlands "Pompeji" - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
En storm avslöjar en 5000 år gammal…
Våra hundar förstår vad vi säger till dem enligt en överraskande undersökning En servitris får sparken för att hon serverar en måltid till en elev som inte hade tillräckligt med pengar

En storm avslöjar en 5000 år gammal by - här är bilderna av Skottlands "Pompeji"

Av sofia
1.696
Advertisement

Det som har funnits dyker alltid upp förr eller senare, ibland på grund av människans arbete som söker efter det, andra gånger bara för att kanske tiden hade kommit för att återvända till ljuset. År 1850 drabbades Skaill Bay på Orkneyöarna, på Skottlands västkust, av en enorm storm, som bokstavligen förstörde området. Vädrets raseri, utöver ruinerna, har också avslöjat ett dyrbart arv från det förflutna, en underjordisk byggnad som går tillbaka 5000 år i tiden.

via: Skara_Brae
image: Flickr

Stormen var så stark att den lyfte klumpar av jord och därigenom lockade fram kanterna på en gammal landsbygdsby från Neolitikum, den bäst bevarade i hela Nordeuropa, ett verkligt tidsfönster mot livet för de personer som bodde där mellan 3200 och 2500 f.Kr Namnet på platsen är Skara Brae, men någon kallar den också Skottlands Pompeji. Restaureringsarbetet på platsen avslutades 1868 med upptäckten av 4 hus. Tyvärr, år 1913, plundrades området och många artefakter stals.

image: Wikimedia

Som om det inte var tillräckligt drabbades området år 1924 av en annan storm som orsakade allvarliga skador på ett av husen, så äntligen bestämde sig den skotska regeringen för att ingripa. Den lilla byn består av totalt 9 hus, vardera cirka 40 kvadratmeter, med samma golv och central skorsten, som säkerligen användes både för matlagning och för uppvärmning av hemmet.

Advertisement

Även om byggnaderna är ännu äldre än pyramiderna i Giza och Stonehenge, är de så välbevarade att de verkar vara "bara" några hundra år gamla. Allt tack vare talangen hos dem som designade dem, med robusta väggar och grundarbete, placerade på ett idealiskt djup för att garantera skydd mot kyla och väder.

image: Flickr

Förutom vissa möbler, såsom sittplatser, sängar och förvaringsutrymmen, hade bostäderna även dörrar med lås och till och med rudimentära avloppssystem, förfäderna till moderna badrum. Baserat på dateringen av resterna var det möjligt att fastställa att ett litet samhälle bodde där i ca 600 år. Från de övergivna föremålen verkar invånarna ha lämnat platsen snabbt, kanske på grund av klimatförhållanden eller för att rädda sig från fara.

Idag är Skara Brae ett världs arkeologiskt arv, en plats av betydelse och unik kulturell rikedom. Att besöka platsen är precis som att ta en resa tillbaka i tiden, föreställa sig historierna om dem som levde på den platsen för länge sedan.

Advertisement
image: Flickr
Advertisement
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack