7 sätt på vilka vi låter oss manipuleras utan att ens märka det - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
7 sätt på vilka vi låter oss manipuleras…
Tålamod och tystnad är starka människors främsta egenskaper Barn

7 sätt på vilka vi låter oss manipuleras utan att ens märka det

Av sofia
734
Advertisement

Vi vill alla det bästa för de vi älskar och det är normalt att vi inom ramen för våra möjligheter arbetar för att detta ska ske, även om vårt begrepp om vad som är bra för dem ibland inte motsvarar deras.

Så vi försöker att övertyga dem om vår synvinkel och ibland lyckas vi, andra inte. Vad som än händer, har vi dock inte invaderat den andra personens valfrihet, som självständigt kan fatta sitt beslut - kanske berikad med ett annat perspektiv att utgå ifrån.

Det finns emellertid människor som inte nöjer sig med att uttrycka sina åsikter, utan har för avsikt att styra andras liv efter sin egen vilja, med hjälp av dessa 7 manipulationsmekanismer.

1. Beskyller andra. När någon dömer ditt beteende genom att anklaga dig för fel du inte har, gör den det för att driva dig till att agera impulsivt - som du säker vet - medveten om att den provocerar fram en intensiv känsla. Fall inte i fällan och behåll din egen förmåga att bedöma saker.
2. Den får dig att känna dig osäker. Den som känner till dina svagheter, utnyttjar dem till sin fördel, ökar din känsla av osäkerhet, vilket gör att du lättare kan manipuleras. Håll utkik efter dem som kritiserar dig, lurar eller förminskar dina idéer och handlingar.
3. Den spelar offer. Den manipulativa personen visar sig som en ömtålig person som behöver förståelse, på detta sätt får den din medkänsla och utlöser skuldkänslor.
4. Matar narcissismen. Ett av de vapen som den manipulativa personen får över dig på sin sida med är smicker, med vilken den sänker din försvarsmur för att kunna kontrollera dig bättre.

image: Pixabay

5. Den skrämmer. Utan att höja rösten eller använda hot ingjuter den manipulativa personen tvivel och rädsla inför imaginära faror.
6. Skapar falska konflikter. "Divide et impera", som romarna brukade säga. Den manipulativa människan skapar spänd stämning och konflikter, vilket får dig att tro att den ska få en särskild behandling och driver dig till att agera på det sätt som den önskar.
7. Den spelar dum. Den manipulativa personen låtsas ha gränser som den inte har, för att motivera att den inte kan agera på det sätt som den råder andra att göra. På samma sätt låtsas den inte förstå andras problem och ord, för att driva bort ansvaret från sina egna råd.

Manipulativa människor använder sina tekniker på ett subtilt och förtrollande sätt, därför måste vi hålla ögonen öppna och vara medvetna om det som vi just har beskrivit. Vi bör se oss omkring för att avslöja dem, undvika att - omedvetet - spela med i deras spel. Våran valfrihet och friheten att själva bedöma är oumbärligt för att nå våra mål och vara oss själva i livet: försvara den.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack