Det här är de 8 olika personlighetstyperna enligt psykoanalytikern Jung - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Det här är de 8 olika personlighetstyperna…
Envisa barn skulle kunna ha större chans att bli framgångsrika vuxna 12 anledningar till att mostrar och fastrar kan vara ett viktigt sällskap för sina syskonbarn som inte bör saknas

Det här är de 8 olika personlighetstyperna enligt psykoanalytikern Jung

Av sofia
1.408
Advertisement

Carl Gustav Jung var en mycket viktig psykoanalytiker under det tjugonde århundradet, berömd för sina personlighetsteorier. Han var elev till Sigmund Freud, som på den tiden var känd för sina revolutionära teorier om neuros. Men Jung tog snabbt avstånd från sin lärare när de två började ha olika åsikter i vissa frågor, såsom drömtolkning och teoretisering av det individuella och kollektiva undermedvetandet. Jungs teorier har inspirerats av både mytologi och religion, såväl som psykoanalys. Hans studier ledde honom sedan till att utarbeta begreppet "arketyper", det vill säga de symboler som  förenar människor och som finns i vårt undermedvetna.

Jung har också behandlat temat personlighet och delat in den i fyra exakta psykologiska funktioner, som var och en är närvarande i oss alla på olika sätt: tanke, känsla, intuition och upplevelse. Från denna uppdelning, bildas enligt Jung, två grundläggande personlighetstyper, Introvert och Extrovert, utifrån vilka åtta sorters personligheter härleder.

  • 1. Eftertänksam extrovert : Individer av denna typ lägger stor vikt vid fakta och mindre vid teorin, de är inte särskilt känsliga och heller inte särskilt förtjusta i förändring.
  • 2. Eftertänksam introvert : De är motsatsen till de förstnämnda och är mycket eftertänksamma och stängda mot omvärlden.
  • 3. Sentimental extrovert : De är sällskapliga och expansiva individer som är empatiska och lyckas passa in lätt i sociala sammanhang.
  • 4. Sentimental introvert : De är ofta tystlåtna och trivs ensamma, men också mycket känsliga och empatiska, de gillar inte att visa sina känslor.
image: pixabay.com
  • 5. Intuitiv extrovert: Generellt sätt är de individer fulla av entusiasm som även är dynamiska och opportunistiska. De låter inget stå i deras väg för att uppnå sina mål.
  • 6. Intuitiv introvert : De definieras som drömmare, de är idealister och därför inte särskilt konkreta.
  • 7. Extrovert Känslig: De är esteter som ständigt söker efter njutning i livet, men de är alltid realister.
  • 8. Introvert Känslig: De har en konstnärlig själ, deras subjektivitet är det viktigaste och det enda sättet att tolka och relatera till omvärlden.

Denna uppdelning av psykologiska typer av Jung har varit av grundläggande vikt för senare personlighetsstudier. Exempelvis för Myers och Briggs teoretisering av personlighetsindikatorn, som identifierar en hel serie psykologiska egenskaper som definierar 16 olika typer av personligheter.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack