Att sova mindre än 7 timmar per natt kan få allvarliga följder både för kroppen och för sinnet - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Att sova mindre än 7 timmar per natt…
En son kan vara som en Vi är ofta

Att sova mindre än 7 timmar per natt kan få allvarliga följder både för kroppen och för sinnet

Av sofia
13.324
Advertisement

Att sova dåligt eller för lite skadar vår kropp och påverkar inte bara vårt humör och vår energiförbrukning, utan kan även leda till andra problem. En vuxen man bör i genomsnitt sova mellan 7 och 9 timmar per natt, men tyvärr sover de flesta mindre än så eller anser att det inte är viktigt nog att vila så länge, då de alltid känner sig laddade. I själva verket spelar sömn en grundläggande roll för den sunda funktionen av vår kropp och för lite sömn leder till allvarliga följder.

  • Att inte sova bra kan leda till viktökning. Sömn påverkar många olika funktioner i vår kropp, en av dessa är kopplad till de molekyler som reglerar hungerkänslor. När man sover mindre är man hungrig oftare, särskilt efter socker och fett som kroppen kräver.
  • Att sova för lite eller ingenting kan orsaka hudproblem. Att sitta uppe på nätterna eller sova i bara några timmar leder inte bara till att man får de där klassiska mörka cirklarna under ögonen, utan kan också orsaka andra hudproblem. Det kan till exempel skada kollagenet, det protein som håller vår hud slät och smidig, vilket leder till för tidigt åldrande för huden.
  • Att sova för lite kan också orsaka allvarligare saker. Några av dessa är hjärtsjukdomar, hjärtinfarkt, hjärtarytmi, hypertoni, diabetes och stroke. Dessutom uppskattas det att 90% av de personer som lider av sömnsvårigheter kan lida av de sjukdomar som kopplas till det utan att ens ha några symptom.
  • Att sova för lite eller dåligt leder till att minnet försämras. Sömn hjälper till att lagra och konsolidera de data vi samlat på oss under dagen. Att inte vila tillräckligt gör att vår hjärna inte kan utföra detta arbete på ett tillfredsställande sätt.

Att inte vila leder till att den kognitiva förmågan saktas ned. Uppmärksamheten, koncentrationen och problemlösnings förmågan reduceras. Dessutom bidrar det till inlärningssvårigheter.

Att sova mindre än 6 timmar per natt gör att du lättare kan drabbas av depression. Sömnlöshet blir bördig jord för att gro olika av former av depression och ångest.

Att inte sova tillräckligt mycket minskar sexlusten.  Även sexlusten är relaterad till sömnen. Att inte vila ordentligt leder till minskad sexlust.

 

Advertisement

Att sova är så pass viktigt för våra kognitiva och fysiska funktioner att vi inte kan uppoffra det. Man bör försöka ägna rätt mängd av tid till sömn för att leva bättre och alltid vara full av energi och positivitet.

Källa: https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/10-results-sleep-loss#1

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack