En kvinna hittar en skadad humla...bandet som stärks mellan dem är över alla förväntningar - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
En kvinna hittar en skadad humla...bandet…
11 saker som mentalt starka människor alltid gör 14 bilder som kommer att beröra även den mest känslokalla människan

En kvinna hittar en skadad humla...bandet som stärks mellan dem är över alla förväntningar

Av sofia
5.290
Advertisement

I början av våren år 2017 tänkte Fiona Presley göra lite trädgårdsarbete i sitt hus i Scottland, då hon fick syn på en insekt som vandrade i närheten av hennes fötter, en humledrottning. För att inte råka kliva på den plockade Fiona upp den och märkte först då att den såg konstig ut. Den håriga lilla insekten hade inga vingar. Kvinnan bjöd på sockervatten och placerade humlan på en blomma i närheten i hopp om att den skulle klara sig. Men när hon sedan några timmar senare gick dit för att kontrollera, satt den fortfarande kvar, orörlig. Då ett oväder var på väg bestämde hon sig för att göra något mer för att hjälpa insekten.

image: Fiona Presly

Fiona tänkte ta in den märkliga drottningen utan vingar i sitt varma hus för att ge henne ytterligare sockervatten och skydda henne från regnet, men ovädret höll i sig även nästkommande dag så hon blev tvungen att ha henne inne i två nätter.

image: Fiona Presly

Den kvinna, full av medkänsla, kontaktade  Bumblebee Conservation Trust , som arbetade just med att studera dessa känsliga djur och sprida kunskap till människor om vikten av att rädda dem. Efter att hon beskrivit situationen fick hon veta att det förmodligen rörde sig om ett virus som inte hade tillåtit drottningens vingar att utvecklas ordentligt och att chansen att den skulle överleva på egen hand var minimal. 

Fiona hade nu två alternativ: att låta den dö eller att försöka ge den en chans. Hon valde nummer två och började  genast använda all sin kreativitet.

Advertisement
image: Fiona Presly

Humledrottningen som numera officiellt döpts till Bee, behövde en trädgård som hon kunde äta i, skyddas från eventuella fiender och där hennes bevingade släktingar inte konkurrerade ut henne med sin snabbhet. Så Fiona byggde en alldeles egen liten trädgård med inhängnad till henne, fylld av smaskiga blommor som hon kunde suga nektar ifrån.

image: Fiona Presly
image: Fiona Presly

Fiona kontrollerade dagligen att hon mådde bra och försedde henne med sockervatten utöver det som humlan lyckades äta på egen hand och tog in henne i huset när vädret var ostadigt. Vid det här laget hände något förvånande.

Advertisement
image: Fiona Presly

Varje gång som Fiona närmade sig Bees lilla trädgård och lyfte på locket så kom drottningen ut från sitt gömställe bland blommorna för att ta emot henne. Det lilla djuret klättrade längs stjälkarna för att nå kvinnans hand och visade en känsla som skulle kunna kallas för "lycka".

Kvinnan började nyfiket beundra detta beteende, fullt medveten om att det hon hade framför sig var allt annat än vanligt.

image: Fiona Presly

Det verkade som att Bee gillade tanken på att inte vara själv. Kontakten med kvinnan verkade väcka liv i den lilla insekten och ge henne mer energi de dagarna som hon verkade slö. Humlor är extremt sociala varelser och Bee visade det verkligen.

Advertisement
image: Fiona Presly

Vänner och bekanta insåg det med en gång. Mellan Fiona och Bee fanns det verkligen ett starkt band, som självklart inte var gjort av leenden och ord men av små reaktioner och nyanser, tydliga för alla åskadare.

image: Fiona Presly

Det starka bandet höll under några månader, men trots anträngningarna så började Bees biologiska klocka att ticka mot sitt slut. Ute i naturen överlever en humledrottning en enda säsong. De bygger boet på våren, bildar en koloni som flyger över ängarna under hela sommaren och sedan dör de till hösten och lämnar i boets skydd efter sig larver som sedan blir nya drottningar till nästa vår.

Advertisement
image: Fiona Presly

Så en dag, fem månader efter det att hon blivit räddad, somnade Bee i Fionas hand utan att någonsin vakna mer. Hon begravdes sedan i ett undanskymt hörn i trädgården tillsammans med sin favoritblomma.

image: Fiona Presly

Fiona visste att det skulle hända förr eller senare och mottog händelsen väl medveten om att hon gett sin lilla vän ett lyckligt liv som blivit mycket längre än det hon skulle ha kunnat få ute i naturen.

image: Fiona Presly

Denna erfarenhet lärde henne, och alla oss, att det fortfarande finns många aspekter av världen och dess invånare som vi ännu inte har upptäckt. En liten insekt vid namn Bee visade "känslor" som ingen expert inom området ännu kände till och detta förändrar helt våran syn på dessa små djur.

Denna berättelse nådde även Lars Chittka, proffessor på den ekologiska avdelningen vid Queen Marys universitet i London, som underströk att denna händelse var extraordinär och sammanfattningsvis sa att "Ibland krävs det att en människa utifrån ser på något med ömhet, såsom Fiona Presly gjort för att få oss att se saker med nya ögon och vidga våra vyer".

image: Fiona Presly
Tags: DjurMärkligtNatur
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack