18 etikettregler som vi alla borde känna till och lära oss

av Linda Solari

09 November 2017

18 etikettregler som vi alla borde känna till och lära oss
Advertisement

Hur många gånger har vi tänkt att världen skulle vara en mycket trevligare plats om alla kunde vara lite mer artiga och uppmärksam mot sin nästa? Förmodligen många gånger, och därför har vi utarbetat en lista med etikettregler som vi alla bör lära oss och inspirerar oss av.

Vissa av reglerna är kanske lite gammaldagsa, särskilt i definitionen av mans- och kvinnans roller, men detaljerna är inte viktiga det är själva budskapet som betyder något. Att respektera andra är en konst som vi alla behöver lära oss.

Advertisement

Här är 18 gyllene etikettregler som vi måste lära oss

Här är 18 gyllene etikettregler som vi måste lära oss

KillerChihuahua/Wikimedia

1- När man säger till någon "Jag bjuder in dig på middag" eller "Jag tar med dig på middag", innebär det att du betalar räkningen. För att låta förstå att ni kommer att dela på räkningen är det bäst att använda uttrycket som "ska vi äta middag ihop".

2- Dyk aldrig upp hos någon objuden (speciellt nära måltider): Att välja fel tidpunkt kan göra ett besök mycket obehagligt.

3- Sätt aldrig din smartphone på bordet! Förutom att den är täckt av bakterier, representerar mobiltelefonen öppningen till "resten av världen", vilket kan se ut som du inte bryr dig om de andra middagsgästerna.

4- En man erbjuder sig aldrig att bära en kvinnas handväska, eftersom den innehåller föremål som är alltför personliga; högst kan han bära hennes jacka eller kappa.

5- Om du går med en person och att han stannar och pratar med bekanta, är det god sed att hälsa på dem i början och i slutet av samtalet;

6- Om du inte kan eller vill äta sushi med pinnar: kvinnor kan välja att äta med sina händer.

7- Om en diskussion startar på en offentlig plats, aldrig svara på tilltal med höjd röst och hårda ord: det är bättre att le och skjuta upp samtalet till en lämplig plats.

8- Man ska alltid gå till vänster om kvinnan (förutom för militärer som måste kunna hälsa på överordnade med sin högra hand).

9- När du kör nära en trottoar är det viktigt att sakta ner farten för att inte blöta ner fotgängare.

10- Dessa nio saker bör aldrig avslöjas: ålder, personliga tillgångar, familjebråk, religion, hälsoproblem, berättelser om kärlek, gåvor, prestationer och motgångar.

11- En aktingsfull person använder måttlighet i användningen av parfymer: en överdriven doft visar att man saknar respekt för andra.

12- På restaurangen är det bra att känna till grunderna för direkt icke-verbal kommunikation till servispersonalen: med bestickens position kan man kommunicera många saker.

13- I närvaro av en kvinna kan en man bara röka efter att ha fått hennes samtycke.

14 - När det gäller hälsning, är det inte på lika villkor: de som kommer in i ett rum skall alltid vara de första som hälsar.

15- När du är osäker på kläder välj alltid det enklaste alternativet.

16- Att skratta och tala högt i allmänhet är dåligt beteende. Detsamma gäller för att stirra på andra.

17- Tacka alltid och även när det inte verkar nödvändigt. Ett "tack" har aldrig skadat någon, ett "tack" förolämpa inte någon.

18- När du måste gå ifrån en middag eller ett party i förväg, är det god sed att vid sidan om säga tack och hej då till värdarna: de kommer att meddela till de andra om en gäst inte är kvar; om han/hon gör det öppet och direkt kan det uppfattas som det är dags att avsluta kvällen.

 

Tror du inte att världen definitivt skulle vara en bättre plats om vi alla respekterade hälften av dessa regler? Hjälp oss att sprida dem! :-)

Advertisement