Lider du av glutenintolerans? 10 symptomer som du borde se upp för - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Lider du av glutenintolerans? 10 symptomer…
Frun var bortrest under helgen: när hon kommer tillbaks så upptäcker hon vad maken har gjort för henne Beaglen distraherar sig varannan sekund: här är den roligaste agility-tävlingen som ni någonsin sett

Lider du av glutenintolerans? 10 symptomer som du borde se upp för

Av Sabrina d'Andrea
19.439
Advertisement

Bland de sjukdomar relaterade till gluten är finns inte bara glutenallergi, utan också glutenintolerans: sjukdomen har spridit sig exponentiellt under de senaste åren, och fler och fler människor är drabbade av mindre allergier. Orsaken till denna ökning är den ökade raffinering av mjölprodukter, en process som visar sig vara skadlig för den mänskliga kroppen och som resulterar i uppkomsten av vissa sjukdomar hos redan predisponerade individer.

Glutenintolerans kan manifesteras med många olika symptomer som är viktiga att identifiera om man inte vill må sämre. Låt oss se här vilka symptomer som du borde akta dig för och söka medicinsk hjälp för.

1. Matsmältningsproblem

image: vimeo.com

Glutenintolerans kan ge ökade problem med matsmältning såsom gaser, ont i magen, kramper, svullnad, diarré eller förstoppning hos barn. Det är också viktigt att se upp för illamående under måltiderna.

2. Aktinisk keratos

Denna förändring av huden manifesteras av små fläckar som ser ut som punkter och som sträcker sig runt hårfolliklar; det kan förekomma på armar, lår och bakdel.

Advertisement

3. Svårt att koncentrera sig och förvirring

Känslan av koncentrationssvårigheter och bristande uppmärksamhet efter att ha ätit en måltid som innehåller gluten kan vara tecken på intolerans. Anledningen till detta tillstånd är att kroppens energi är fokuserad på att smälta gluten, en ej önskad substans.

4. Andra diagnostiserade sjukdomar

Glutenintollerans och glutenallergi finns oftare hos personer som redan har diagnostiserats med en autoimmun sjukdom. Om du upplever någon av dessa symptom bör du nog gå till läkare och lärra känna ditt hälsotillstånd med särskilda tester.

5. Neurologiska störningar

image: vimeo.com

Störningar såsom neuropati (stickningar i armar och ben), epileptiska fenomen, depression och ångest kan relateras till en intolerans mot gluten, särskilt om det kommer med andra symptom som anges i denna artikel.

6. Infertilitet

image: pixabay.com

När en person äter gluten fastän hon eller han är intolerant så kan det sätta kroppen i ett inflammatoriskt tillstånd som kan försämra fortplantningsförmågan.

I de flesta fall så återställs fertiliteten från om med det ögonblick att man börjar äta glutenfritt.

7. Ont i huvudet

Om man plötsligt börjar lida av huvudvärk så kan det vara att man börjar bli glutenintolerant.

8. Kronisk trötthet och fibromyalgi

Fibromyalgi manifesteras genom diffus muskelvärk, i samband med en minskning av krafter, sömnlöshet och benägenhet till ångest och depression. Att identifiera orsakerna till detta tillstånd är mycket svårt, men det är ofta bara på grund av vad du har i magen.

9. Ledsmärta

Ledsmärta och inflammation i lederna är vanliga symptomer på glutenintolerans.

10. Humörsvängningar

image: vimeo.com

Om man äter gluten fastän man är intollerant så är det vanligt att man har humörsvängningar.

Om du är säker på att ha en eller flera av dessa symptomer så kanske du borde tänka att gå till doktorn för att göra vissa tester! Det kan få dig att må mycket bättre i framtiden!

 

Tags: MatPraktiskaHälsa

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack