Experternas varning: att skölja rå kyckling innan du tillagar den kan orsaka bakteriespridning - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Experternas varning: att skölja rå…
Här är uppfinningen som får dig att resa snabbt och smidigt Brandkåren i Dubai: så här lyckas de åka överallt

Experternas varning: att skölja rå kyckling innan du tillagar den kan orsaka bakteriespridning

Av Sabrina d'Andrea
25.047
Advertisement

I köket så kan våra dåliga vanor ibland vara farliga för de som förbereder maten och för de som äter den. Att laga mat är inte alltid så enkelt som man tror och det kan faktiskt innebära risker.

En sådan vana är att skölja den råa kycklingen med vatten innan man steker den. Vissa kanske tror att det hjälper att ta bort fett eller smuts från kycklingen, men idag vill vi visa er att det faktiskt är rent av farligt att göra så här.

Att skölja kycklingen tar inte bort sjukdomsframkallande bakterier, utan det kan tvärtom göra det enklare för bakterierna ...

Kyckligens kött är inte som nötkött eller kalvkött, och inte bara för smakens skull, utan just för det faktum att det vita köttet kommer från en fågel och inte från ett däggdjur.

Fåglarna är immuna mot många bakterier som i stället är skadliga och även dödliga för människor: som till exempel Tetanusbakterier (Clostridium), salmonella och campylobacter. Dessa patogener varelserfins i rå mat, så det är viktigt att hantera dem med omsorg innan matlagningen.

De höga temperaturerna gör så att köttet blir av med bakterier och blir ätbart.

Att skölja den råa kycklingen innebär att sprida bakterierna i diskhon och runt omkring.

image: Youtube

Att sätta det råa köttet under rinnande vatten är mycket farligt och det dödar tyvärr inte bakterierna på något sätt! Istället kan det leda till en så kallad Campylobacterios, en matinfektion som yttrar sig i mindre allvarliga fall med feber, diarré och kräkningar, men kan som kan leda till mer allvarliga tillstånd som IBS (irritable bowel syndrome) eller Guillain-Barrés syndrom.

Det som fått myndigheterna att bekymmra sig är resultaten från en intervju som genomfördes av FSA som är ansvarig för den brittiska livsmedelssäkerhet: två femtedelar av de tillfrågade kockarna säger att de rutinmässigt brukar tvätta kycklingen före beredningen.

Stänk av vatten som kommer i kontakt med köttet av rå kyckling kan hamna på redskap, arbetsytor och förorena andra föremål eller livsmedel: tänk bara på att man brukar tvätta salladen på samma diskbänk.

Vad är rätt att göra när man ska laga kyckling hemma? Först av allt är det viktigt att omedelbart sätta kycklingen i den skål som man tänker använda för matlagning, och att vara noga med att korrekt tvätta händerna och alla verktyg som används.

Det är mycket viktigt att veta att bakterier som till exempel salmonella förekommer också på ägg och skaldjur och därför bör man göra samma sak när man lagar dessa livsmedel!

Många människor är omedvetna om att det är fel och farligt att tvätta kyckling i diskhon: dela gärna artikeln och hjälp till att sprida denna viktiga information.

Här är klippet som spreds i Storbritannien under kampanjen för förebyggande av bakteriell kontaminering på grund av sköljningen av kyckling...

Tags: MatPraktiskaHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack