"Jag är mycket rädd" Den här läkaren förklarar varför han har bestämt sig för att säga upp sig efter 40 års tjänst

av sofia

18 Mars 2021

"Jag är mycket rädd" Den här läkaren förklarar varför han har bestämt sig för att säga upp sig efter 40 års tjänst
Advertisement

Under den tuffa kampen mot Covid-19 var det vårdpersonalen och läkarna i frontlinjen som i första hand upplevde tragedin hos de patienter som hamnade på sjukhus för detta virus som skördat många offer över hela världen. För dessa läkare är det en etisk plikt att behandla patienter även vid motgång, men det finns de som burit en mycket tung last på sina axlar och beslutat sig för att sluta arbeta efter många årsav karriär och tjänst. Som den argentinska läkaren som är huvudpersonen i denna historia.

via Aire de Santa Fe

Advertisement
Aire de Santa Fe /YouTube

Aire de Santa Fe /YouTube

Läkaren i fråga heter Marcelo Lemus, är 64 år och har en över 40 år lång karriär inom hälso- och sjukvården bakom sig. Hans beslut att sluta arbeta mitt i coronapandemin är inte av professionella eller ens personliga skäl utan ett beslut fattat av sociala skäl.

Han beslutade sig för att ge sin förklaring i en video som publicerades och sedan spreds på nätet av Aire de Santa Fe, där han berättar att han är mycket rädd för pandemin och effekterna som detta virus kan ha på vår kropp, men framför allt förklarar han att han har beslutat att avgå som läkare för att han är rädd för människors oansvariga beteende, däribland några av hans kollegor.

Advertisement
Aire de Santa Fe/YouTube

Aire de Santa Fe/YouTube

I videon där Marcelo Lemus förklarar sitt smärtsamma beslut i detalj säger han följande ord: "Jag kan inte riskera. Om jag lyssnade till mitt samvete skulle jag förbise det och fortsätta, eller om jag var 20 år yngre, men sanningen är att jag är rädd." Han är rädd för, förklarar läkaren, att han vet mycket väl att han tvingades av hälsosystemet i sitt land att arbeta skift som var ansträngande för hans ålder, ofta med oeffektiva och otillräckliga skyddsanordningar.

En osäker och mycket farlig situation som dock sammanfattades i ett fotografi som han såg på nätet som visade en grupp ungdomar som firade i poolen utan säkerhetsavstånd: "Det var en bild på en pool med en grupp på över 200 ungdomar, alla tillsammans som sjunger, dricker och har kul. En helt logisk sak i normala tider, men inte under den här svåra perioden..."

Aire de Santa Fe/YouTube

Aire de Santa Fe/YouTube

Det som tog priset var att dessa ungdomar på bilden var medicinstudenter och det var denna detalj som var droppen och som ledde till Marcelos smärtsamma beslut: "Jag har tre kollegor som avlidit på grund av viruset, jag vill inte bli den fjärde. Jag har ett liv och det som är kvar vill jag njuta av och leva på ett anständigt sätt."

Uppenbarligen har detta val att säga upp sig gett orsak till stark kontrovers, särskilt från hans egna kollegor inom vården, som har uppmanat honom att återvända till frontlinjen tillsammans med dem för att bekämpa detta osynliga monster.

Vad tycker du om Marcelos beslut?

Advertisement